Extrémy počasia v Rakúsku komplikujú život energetikov a cestárov

NETKY.SK • 3 December 2014, 17:31 • 2 min
Extrémy počasia v Rakúsku komplikujú život energetikov a cestárov

HORNSTEIN/MATTERSBURG - Stovky domácností na západe i východe rakúskej spolkovej krajiny Štajersko sa ocitli bez elektrickej energie. Poľadovica a námraza však skomplikovali životy nielen energetikov, ale aj cestárov a pasažierov v iných oblastiach alpskej republiky.

slovakia

left justify in out

V troch okresoch na severe Dolného Rakúska vyhlásili poplach, z Horného Rakúska prišli správy o zablokovaných cestných komunikáciách, z Burgenlandu o obci, do ktorej sa po cestách aktuálne nedá dostať.
     

Informácie priniesla tlačová agentúra APA.
     

Ľadová pokrývka stromov predstavuje značnú hrozbu v obci Forchtenstein-Rosalia v burgenlandskom okrese Mattersburg. Keďže sa tam skomplikoval aj prístup pre vozidlá hasičského zboru, vypomohla rakúska armáda, ktorá vyslala do lokality špeciálny tank a nákladné vozidlo. Starostka Friederike Reismüllerová aj prostredníctvom tlačovej agentúry vyjadrila znepokojenie nad ďalšou komplikáciou, ktorou je vietor, a apelovala na miestnych občanov, aby podľa možností neopúšťali príbytky. Tí, ktorí v obci ostali, si môžu objednať potraviny, o ich doručenie sa postarajú príslušníci ozbrojených síl. K väčším materiálnym škodám zatiaľ v obci nedošlo, jeden muž utrpel zranenia a skončil po páde na dvore svojho domu v nemocnici.
     

Desiatky dolnorakúskych škôl zostali dnes uzavreté. Uzavretých je iba v tejto spolkovej krajine viac ako 60 cestných komunikácií. V Dolnom Rakúsku vyhlásili poplach v okresoch Krems a Zwettl, o čosi neskôr aj v okrese Horn. V priebehu uplynulej noci tu hasiči a iné zložky záchranného systému zasahovali okolo 70-krát.
     

V Hornom Rakúsku bola neprejazdná napríklad komunikácia B143 v úseku medzi Amplfwangom a Eberschwangom, osobitne komplikovaná bola situácia v okrese Freistadt.
     

V Štajersku, kde bolo dočasne bez elektrickej energie okolo 600 domácností, dúfajú zainteresovaní v odstránenie porúch energetickej siete do dnešného večera.
     

Meteorológovia z Centrálneho ústavu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) vo Viedni predpokladajú, že sa situácia v alpskej republike pomaly znormalizuje v priebehu štvrtka a piatka. So začiatkom odmäku rátajú pod vplyvom teplejšieho frontu už vo štvrtok. Súčasne však nevylučujú problémy ani v piatok, pretože sčasti hrubá vrstva ľadu sa bude roztápať iba pomaly, navyše sa očakáva nárazový vietor s rýchlosťou okolo 40 kilometrov za hodinu, čo môže viesť k ulomeniu ďalších námrazou obalených konárov stromov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies