Extrémne suchá, úbytok vody a úrody nútia EÚ meniť svoju legislatívu

NETKY.SK • 21 August 2012, 06:29 • 2 min
Extrémne suchá, úbytok vody a úrody nútia EÚ meniť svoju legislatívu

Extrémne suchá, úbytok vody a úrody nútia EÚ meniť svoju legislatívu - Politika Veľké sucho, ktoré v poslednom období postihuje juh a východ Európy, má priamy vplyv na globálny pokles výroby obilnín a vzbudzuje obavy v súvislosti so zásobami pitnej vody,

slovakia

left justify in out

img

Veľké sucho, ktoré v poslednom období postihuje juh a východ Európy, má priamy vplyv na globálny pokles výroby obilnín a vzbudzuje obavy v súvislosti so zásobami pitnej vody, uviedol dnes európsky internetový server EurActiv. 
      EurActiv vydal túto správu v súvislosti s Medzinárodným týždňom vody, ktorý koncom tohto týždňa (26.8) začína v Štokholme, a počas ktorého budú prerokovávané témy ako potravinová bezpečnosť a ochrana zdrojov pitnej vody v EÚ.
      EurActiv upozornil, že podľa zdrojov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) celková cena potravín vzrástla v júli o 6 percent, avšak v prípade kukurice ide o nárast vo výške 23 percent a v prípade obilnín o 19 percent. Takýto prudký nárast cien sa dáva do súvislosti s katastrofálnym suchom, ktoré postihlo strednú časť Spojených štátov a oveľa slabšej úrody obilia v Rusku, ako sa na tento rok odhadovalo.
      Analytický inštitút Stratégie Grains so sídlom vo Francúzsku znížil svoje predpovede o tohoročnej úrode kukurice v EÚ o 7,1 miliónov ton. Podľa nových odhadov celkovú úrod kukurice by mala dosiahnuť 58,1 miliónov ton, čo je o 13 percent menej ako vlani. Dôvodom je dlhotrvajúce sucho na juhu a na východe Európy.
      Európsky úrad pre dozor nad suchom v najnovšej správe uviedol, že okrem doteraz postihnutých oblastí, riziku tohto prírodného fenoménu sú vystavené aj niektoré regióny vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku a Taliansku, ale prekvapivo aj Faerské ostrovy v severnom Atlantiku, ktoré administratívne patria pod Dánsko. V Anglicku, kde zaznamenali už tretiu zimu po sebe bez výdatných zrážok, miestne úrady prikročili k opatreniam na ochranu zdrojov pitnej vody.
      EurActiv tiež upozornil, že aj napriek tomu, že mnohé európske krajiny vlastnia obrovské rezervy sladkej vody, nie je starý kontinent imúnny voči extrémnym suchám. EurActiv v tejto súvislosti cituje nemecké výskumné centrum Helmholtz, podľa ktorého niektoré členské krajiny EÚ už teraz čelia znižovaniu zdrojov pitnej vody a zamorovaniu životného prostredia. Centrum vyzvalo EÚ, aby prijala nevyhnutné opatrenia na lepšie zvládnutie tejto situácie a proti zbytočnému plytvaniu cennou vodou.
      Podľa EurActivu sa meteorológovia a vedecká komunita stále nevedia zhodnúť v názore, či tieto udalosti sú výsledkom prirodzeného cyklického vývoja alebo dôkazom klimatických zmien zapríčinených ľudskou aktivitou, pričom tieto zmeny sa budú v nadchádzajúcich desaťročiach ešte viac zhoršovať. Momentálne však vládne zhodný názor aspoň v tom, že ľudia by mali zmeniť svoje spotrebiteľské návyky a narábať s vodou a vodnými zdrojmi čo najefektívnejšie a najšetrnejšie. 
      Európska komisia vyhlásila rok 2012 za Rok vody, pripravuje viacero legislatívnych úprav v súvislosti s vodnými zdrojmi, ktoré už zohľadnia aj zhoršujúce sa klimatické zmeny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies