Extrémne počasie si v Taliansku vyžiadalo už najmenej 30 obetí

NETKY.SK • 4 November 2018, 15:22 • 2 min
Extrémne počasie si v Taliansku vyžiadalo už najmenej 30 obetí

RÍM - Dvanásť ľudí zahynulo v sobotu na talianskom ostrove Sicília, ktorý postihli bleskové záplavy.

slovakia

left justify in out

Medzi obeťami sú aj deviati členovia dvoch rodín, ktorí sa v mestečku Casteldaccia ležiacom juhovýchodne od Palerma zišli na spoločnej večeri, informovali svetové agentúry.

 

Telá deviatich ľudí našli potápači v dome zatopenom riekou Milicia rozvodnenou prívalovým dažďom. Medzi obeťami sú deti vo veku jeden až 15 rokov, ako aj dospelí vo veku 32-65 rokov.

 

Tragédii podľa agentúry AGI len o vlások unikli traja členovia jednej rodiny. Jedným z nich je majiteľ domu Giuseppe Giordano, ktorému sa podarilo vyliezť na strom. "Stratil som všetko, nezostalo mi nič, len moja dcéra," povedal novinárom Giordano. Jeho manželka, dve ďalšie deti, jeho rodičia, brat a sestra zomreli.

 

Ďalšou obeťou počasia na Sicílii sa stal 44-ročný muž, ktorého našli mŕtveho v aute neďaleko mestečka Vicari; jeho spolujazdec je nezvestný. V regióne Agrigente prišli o život muž a žena, ktorých vozidlo uviazlo v záplavách.

 

Záchranári pátrajú po lekárovi, ktorý v blízkosti mesta Corleone počas búrky opustil svoje auto a chcel sa dostať pešo do tamojšej nemocnice, kde pracuje.

 

Na Sicíliu boli v nedeľu vyslaní vojaci, aby skontrolovali stav ciest. Tento stredomorský ostrov postihli záplavy už začiatkom tohto týždňa, pričom starostovia mnohých obcí nariadili zavrieť školy, verejné parky a podchody.

 

Úrady zároveň začali vyšetrovanie s cieľom zistiť, či domy postavené v blízkosti rieky Milicia spĺňajú zákonné bezpečnostné normy.

 

Sicíliu navštívil v nedeľu aj taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý zvolal na budúci týždeň zasadanie vlády s cieľom vyčleniť finančné prostriedky na pomoc postihnutým oblastiam.

 

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini si obraz o situácii urobil v provincii Belluno. Pri tejto príležitosti kritizoval "príliš veľa rokov nedbalosti" a "uhladenú environmentálnu politiku" predchádzajúcich vlád. Terajšia vláda urobí podľa neho všetko pre to, aby pomohla, pričom dúfa, že opäť neprídu listy z Bruselu s výčitkou, že míňa príliš veľa peňazí.

 

Extrémy počasia trápia Taliansko od začiatku tohto týždňa a vyžiadali si najmenej 30 obetí. Najviac postihnutý je sever krajiny a oblasť okolo Benátok. V šiestich regiónoch zostáva v platnosti výstraha najvyššieho stupňa pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

 

Asi 100.000 hektárov lesov na severovýchode Talianska v oblasti Dolomitov zdecimoval silný vietor, ktorý sa vo štvrtok prehnal regiónom Benátsko. "Vyzerá to ako po zemetrasení," povedal jeho guvernér Luca Zaia. "Tisíce hektárov lesa akoby niekto pováľal obrovskou elektrickou pílou."

Turistami vyhľadávané Benátky museli odolávať vetru s rýchlosťou až do 180 kilometrov za hodinu.

 

Počasie v Taliansku sa má zlepšiť až v polovici budúceho týždňa.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona