Extrémne mrazy už druhú zimu po sebe zabíjajú v Mongolsku dobytok

NETKY.SK • 27 Február 2017, 12:19 • 2 min
Extrémne mrazy už druhú zimu po sebe zabíjajú v Mongolsku dobytok

ULÁNBÁTAR - Mongolsko zasiahli extrémne mrazy nazývané dzud. Tento úkaz, ktorý sa predtým objavoval zhruba raz za desať rokov, zastihol mongolských pastierov hneď dve zimy po sebe.

slovakia

left justify in out

Aktuálne je postihnutých 17 z 21 provincií. Najohrozenejší sú pastieri, ktorí sa ešte nestačili úplne vyrovnať s vlaňajšími škodami. Podľa predbežných údajov hrozí, že o svoje zvieratá a s nimi aj o celé živobytie príde až 157.000 mongolských pastierov, informovala dnes česká humanitárna organizácia Člověk v tísni.

 

Jej členovia preto pripravujú pomoc ľuďom v troch provinciách na východe Mongolska. Pastieri dostanú krmivo a multivitamíny pre svoj dobytok, ako aj finančnú podporu, aby mohli zabezpečiť živobytie pre svoje rodiny.

 

Tohtoročný dzud zaskočil aj pastierov, ktorí sa snažili na zimu pripraviť. Vyčerpanie zásob a nedostatok finančných prostriedkov ich teraz núti hľadať rôzne krátkodobé riešenia. Nakupujú v obchodoch na dlh, berú si nevýhodné pôžičky od bánk alebo predávajú svoj dobytok pod cenu, pričom prichádzajú o zdroj obživy, mlieka a mäsa.

 

Keď miestni pastieri prídu o svoje živobytie, ohrozia tak celú svoju rodinu, ktorá je od neho závislá. Tohtoročná zima so sebou preto prináša dlhodobé následky, s ktorými sa mnohí nedokážu bez pomoci vyrovnať.

 

Suché leto sprevádzané stepnými požiarmi vystriedali vlani v septembri silné dažde nasledované skorým príchodom prvého sneženia počas októbra - ako predzvesť krutej zimy.

 

Začiatkom februára bolo 77,8 percenta územia Mongolska pokrytých snehom. Hrubá vrstva snehu a ľadu, ktorá má v horských regiónoch v priemere až 50 cm, pokryla väčšinu pastvín a znemožnila miestnym zvieratám prístup k pastve.

Drsné prírodné podmienky a s tým súvisiace infekčné choroby už zabili viac ako 45.000 kusov dobytka, pričom viac ako 8000 domácností potrebuje humanitárnu pomoc.

 

"Mongolsko sa ešte nestačilo úplne vyrovnať s následkami minulého dzudu. Miestni pastieri sa snažia na každú zimu dostatočne pripraviť a urobiť si zásoby krmiva pre svoje stáda. Takéto drsné podmienky však nikto neočakával," hovorí Jaroslav Petřík, koordinátor pomoci Člověka v tísni pre Mongolsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona