Extrémne horúčavy trápia aj poľnohospodárov na hornej Orave

NETKY.SK • 11 August 2015, 15:22 • 2 min
Extrémne horúčavy trápia aj poľnohospodárov na hornej Orave

NÁMESTOVO – Vytrvalé extrémne horúčavy trápia v týchto dňoch aj poľnohospodárov v jednom z tradične najchladnejších severných regiónov Slovenska, na hornej Orave.

slovakia

left justify in out

Na ostrým slnkom doslova spálených horských pasienkoch už vyschla väčšina prírodných zdrojov pitnej vody pre zvieratá.

 

„Musíme preto obmedzovať pasenie a ochladzovať maštale. Stalo sa nám už aj to, že celé stádo utieklo za vodou a tieňom do lesa. Nedokázali ho zastaviť ani pastieri so psami, dokonca ani elektrické oplôtky,“ informoval TASR Milan Mišánik, výkonný riaditeľ poľnohospodárskeho družstva DAKNA Námestovo.

 

Náklady podľa neho zvyšuje i to, že dojnice, ktoré museli zostať v maštaliach, treba prikrmovať a priamo na pasienky musia voziť vodu na napájanie smädného dobytka. „Veľkým problémom je, že pastva úplne zoschla a druhý raz nenarastie. Všeobecne tak vypadne jedna z kosieb. Asi nebude dosť krmiva,“ pokračoval.

 

„Žatva sa posunula o dva týždne skôr a prakticky všade začína naraz, čo je nápor na techniku. Jediným pozitívom je suchšie zrno, ktoré netreba dosúšať. Táto drastická zmena počasia bude už asi trvalým úkazom v ďalších rokoch a budeme musieť na ňu reagovať zmenou zaužívaných agrotechnických postupov,“ dodal Mišánik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies