Extrémna zadlženosť čínskych firiem ohrozuje tamojšiu ekonomiku

NETKY.SK • 29 Február 2016, 09:19 • 2 min
Extrémna zadlženosť čínskych firiem ohrozuje tamojšiu ekonomiku

PEKING - Čína zápasí nielen s padajúcimi akciami, oslabovaním meny a spomalením ekonomiky. Mnohé spoločnosti majú totiž tak veľké finančné problémy, že nie sú schopné platiť faktúry a prežívajú len s pomocou vlády. Číňania ich prezývajú "upírske firmy" alebo zombie. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tieto firmy a ich zadlženosť ochromujú čínsku ekonomiku a pravdepodobne to potrvá ešte celé roky. Spoločnosti, ktoré nesplácajú dlhy, prenášajú svoje straty na banky a tie majú následne problémy požičať aj solídnym podnikom. Vláda tak podporovaním "upírov" môže oslabiť celé hospodárstvo. Práve to môže byť príčinou turbulencií na akciových trhoch a vysvetľuje to i paniku investorov.

 

"Nepochybne ide o veľmi vážny problém," povedal Charles Collyns, hlavný ekonóm Inštitútu pre medzinárodné financie. "Číňania doteraz odmietali nechať voľnú ruku trhovým mechanizmom."

 

Zadlženosť čínskych spoločností je obrovská. S výnimkou finančných firiem sa celkové dlhy do polovice minulého roka vyšplhali na 14,5 bilióna USD (13,17 bilióna eur). To predstavuje až štvornásobok sumy z roka 2014 a zodpovedá 131 % hrubého domáceho produktu v porovnaní so 76 % v polovici roka 2007. Navyše tento dlh zodpovedá takmer dvojnásobok podielu zadlženosti amerických firiem na domácom HDP.

 

Celková zadlženosť Číny, vrátane firiem, domácností, vlády a finančných spoločností, v polovici roka 2015 vzrástla zo 6,6 bilióna USD v polovici roka 2007 na 31,9 bilióna USD. Pritom dlhé roky bola zadlženosť krajiny stabilná, avšak po rozsiahlom podpornom programe na boj proti globálnej recesii v roku 2008 začala prudko narastať. Štátne banky začali na príkaz Pekingu poskytovať úvery a miestne samosprávy sa zadlžili v úsilí financovať výstavbu sociálnych bytov, ciest a ďalších projektov.

 

Podľa ekonómov však dlh zatiaľ nevyvolá finančnú paniku, aká v roku 2008 zachvátila Wall Street či spôsobila zatváranie gréckych bánk. Navyše Čína asi nebude ochotná prosiť zahraničných veriteľov o záchranný balík výmenou za škrtanie výdavkov a zvyšovanie daní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies