Extrémizmus sa zameral viac na Rómov a tlačí sa do médií

NETKY.SK • 1 September 2013, 13:00 • 2 min
Extrémizmus sa zameral viac na Rómov a tlačí sa do médií

BRATISLAVA - Polícia vlani monitorovala 113 verejných zhromaždení, demonštrácií a pochodov, pri ktorých mali podiel na organizácii prívrženci extrémizmu.

slovakia

left justify in out

Extrémisti začali na Slovensku vo veľkej miere zneužívať problematiku rómskej menšiny, tvrdí správa ministerstva vnútra. "Novým fenoménom pri zviditeľňovaní svojich aktivít sa stalo blokovanie verejných médií a organizovanie protestných zhromaždení," uvádza správa o stave extrémizmu na Slovensku v roku 2012, ktorú predstavil rezort vnútra. Podľa materiálu sa extrémisti snažia
zviditeľniť na politickej scéne a cez lacnú reklamu sa medializovať. Okrem toho podľa ministerstva v posledných rokoch rozširujú svoje členské základne u nás, ale aj viac spolupracujú so zahraničnými subjektmi. Ako príklad uvádza správa protesty v Poľsku či podporu od členov českej Dělnickej strany sociální spravedlnosti. 

Dokument z dielne rezortu vnútra hovorí, že ľudia zneužívajúci rómsku problematiku využívali rôzne verejné podujatia, ktoré síce nesúviseli s aktivitami extrémistov, ale pre možnosť verejného prezentovania svojej ideológie to brali ako vhodnú príležitosť infiltrovať sa na podujatie a preorientovať akciu pre svoje potreby a propagáciu. Medzi subjekty vystupujúce s extrémistickými prvkami podľa správy patrí Ľudová strana Naše Slovensko, ďalej Slovenská pospolitosť, Slovenské hnutie obrody, Nové slobodné Slovensko, Národný odpor Slovensko a Slovenskí Branci. Z ľavicového spektra extrémistických hnutí sa najviac podľa rezortu vnútra zviditeľňuje hnutie Antifa, kde ide o boj proti všetkým prejavom fašizmu, verejným prejavom násilia a rasovej neznášanlivosti. Správa spomína aj Československú anarchistickú federáciu. 

Vlani polícia monitorovala 113 verejných zhromaždení, demonštrácií a pochodov, ktoré organizovali aj prívrženci extrémizmu. "Neoddeliteľnou súčasťou prezentácie extrémizmu sú hudobné koncerty," konštatuje správa s tým, že policajti za minulý rok evidujú 17 koncertov, ktoré organizovali prívržencami pravicového extrémizmu a desať koncertov ľavicových extrémistov. 

Rok 2012 hodnotí správa z pohľadu zistených trestných činov extrémizmu ako rok s klesajúcou tendenciou v porovnaní s rokom 2011. Na Slovensku zistili vlani 104 trestných činov na úseku extrémizmu. Objasnených bolo podľa policajnej štatistiky 43 trestných činov. Najčastejšie páchaným trestným činom bol prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. 

Minuloročná správa o extrémizme konštatovala, že extrémizmus na Slovensku prešiel postupne z anonymity cez občianske združenia až na politickú scénu. Podľa vlaňajšieho dokumentu zneužívajú extrémisti pri svojej snahe preniknúť na politickú scénu problémy sociálne znevýhodnených a neprispôsobivých skupín obyvateľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona