Extrémistom sa nepáči Rúháního telefonát s 'Veľkým Satanom'

NETKY.SK • 28 September 2013, 13:24 • 2 min
Extrémistom sa nepáči Rúháního telefonát s 'Veľkým Satanom'

TEHERÁN - Telefonát bol prvým priamym kontaktom medzi najvyššími predstaviteľmi USA a Iránu od roku 1979.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo množstvo Iráncov historický telefonát medzi svojím prezidentom Hasanom Rúháním a jeho americkým partnerom Barackom Obamom oceňuje, extrémisti tento krok skritizovali. Píše o tom tlačová agentúra Associated Press, ktorá sa pritom odvoláva na reakcie iránskych médií. Medzi zástancami Rúháního telefonátu sa objavil aj šéf zahraničnopolitického výboru v iránskom parlamente Aladdín Burudžerí, podľa ktorého ide o dôkaz "moci" islamskej republiky. Známy radikálny iránsky portál rajanews.com však napísal, že konverzácia medzi Rúháním a "Veľkým Satanom" bola absolútne "zbytočná".

Spravodajský portál britskej stanice BBC medzitým informoval, že iránskeho prezidenta po návrate domov privítali desiatky extrémistov, ktorí po ňom hádzali topánky a skandovali heslo Smrť Amerike. V dave však podľa miestnej tlačovej agentúry ILNA bolo aj množstvo Rúhaního podporovateľov.

Telefonát bol prvým priamym kontaktom medzi najvyššími predstaviteľmi USA a Iránu od roku 1979. Umiernený klerik Rúhání už od svojho zvolenia naznačuje, že chce zmeniť konfrontačnú politiku svojho predchodcu Mahmúda Ahmadínedžáda. Rozhovor trval 15 minút, počas ktorých sa prezidenti rozprávali o viacerých témach. Obama napríklad vyjadril obavy nad osudom Američanov uväznených v Iráne, hlavnou preberanou otázkou však bol jadrový program islamskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona