Extrémistické ideológie priťahujú čoraz viac ľudí

NETKY.SK • 24 Júl 2018, 19:14 • 2 min
Extrémistické ideológie priťahujú čoraz viac ľudí

BERLÍN - Extrémistické ideológie priťahujú v Nemecku čoraz viac ľudí. Vlani sa počet extrémistov v spolkovej republike zvýšil podľa výročnej správy Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV), ktorú v utorok zverejnili v Berlíne, o deväť percent na 126.000 osôb. Najvyšší predstaviteľ spomínaného úradu Hans-Georg Maassen to pri prezentácii správy v hlavnom meste krajiny označil za veľmi vysoké číslo.

slovakia

left justify in out

Nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer využil túto príležitosť, aby apeloval na ďalšie zlepšenie práce pri vyhosťovaní, odsune islamistov vnímaných v Nemecku ako osoby ohrozujúce verejnú bezpečnosť, a dodal, že je otvorený myšlienke preniesť viac zodpovednosti v tejto oblasti na centrálne nemecké orgány.

 

Kompetentní registrovali na sklonku mája v Nemecku okolo 1900 salafistov s islamisticko-teroristickým potenciálom, pred rokom ich bolo o 200 menej.

 

Do tejto kategórie nepatria iba osoby, u ktorých polícia nevylučuje ochotu spáchať teroristické útoky, ale aj ľudia zastávajúci vedúce posty v extrémisticko-teroristickom spektre alebo disponujúce úzkymi kontaktmi na tých, ktorí sú ochotní spáchať teroristické útoky. Spolkový kriminálny úrad ich aktuálne registruje 774, 450 z nich sa i v súčasnosti zdržiava na území Nemecka, asi 170 za mrežami.

 

Celkový počet stúpencov salafizmu, teda nielen radikálov s teroristickými zámermi, sa v Nemecku v priebehu uplynulého roka zvýšil z 9700 na 10.800. Stagnuje iba počet tých, ktorí cestujú do oblastí kontrolovaných teroristami.

 

Z výročnej správy ďalej vyplýva, že počet xenofóbne motivovaných násilných trestných činov ultrapravicových extrémistov poklesol v Nemecku vlani o 35 percent. Na konci minulého roka registrovali bezpečnostné zložky v krajine celkove asi 24.000 pravicových radikálov, o rok skôr to bolo 23.100 podobne orientovaných ľudí. Počet neonacistov sa zvýšil o asi 200 na 6000.

Medzi tzv. Ríšskych občanov, ktorí neuznávajú súčasnú spolkovú republiku, jej zriadenie, predstaviteľov ani zákony, a podobné formácie patrilo vlani 16.500 ľudí, ich počet sa na sklonku marca zvýšil už na 18.000, pričom 950 z nich patrí medzi pravicových extrémistov.

 

Aj s posilnením euroskeptickej a protimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) súvisí zvýšenie počtu ľavicových extrémistov v krajine o štyri percentá na 29.500 ľudí. Práve pre nich predstavuje AfD nepriateľa. Informácie sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

 

Pre Horsta Seehofera bude zaujímavé zistiť, prečo sa v krátkom čase zradikalizovalo tak mnoho doteraz nenápadných občanov krajiny. Zaujíma ho, či nejestvuje príčinná súvislosť medzi konkrétnou politikou a radikalizáciou populácie, napríklad, či to nesúvisí s migračnou vlnou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies