Extrémistické činy boli vlani v Rakúsku na ústupe, islamizmus je stále hrozbou

NETKY.SK • 29 Jún 2018, 07:29 • 2 min
Extrémistické činy boli vlani v Rakúsku na ústupe, islamizmus je stále hrozbou

VIEDEŇ - Rakúsky Spolkový úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) zaznamenal počas roka 2017 klesajúcu tendenciu, pokiaľ ide o prejavy islamského extrémizmu, ako aj trestnú činnosť motivovanú krajne pravicovým alebo krajne ľavicovým zmýšľaním.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ BVT Peter Grindling uviedol, že napriek pozitívnemu vývoju nevidí žiadny dôvod na odvolanie výstrahy pred islamskými extrémistami. Za výzvu považuje v tejto súvislosti podujatia v rámci nadchádzajúceho polročného predsedníctva Rakúska v Rade EÚ, pričom okrem chystaných protestov ultraľavičiarov poukázal v tejto súvislosti aj na činnosť zahraničných spravodajských služieb.

 

Podľa správy BVT bolo vlani v Rakúsku nahlásených 307 činov spájaných s ľavicovým extrémizmom, čo je o takmer tretinu menej ako v predošlom roku.

 

Podstatne viac, konkrétne 1576, bolo činov pravicových extrémistov, i tak však išlo o medziročný pokles o 16 percent. Spomínajú sa pritom aj dva útoky na ubytovacie zariadenia pre žiadateľov o azyl, pri ktorých boli použité pyrotechnika a vzduchová puška. Samostatnú novú kapitolu predstavuje hnutie tzv. identitárov.

 

V oblasti islamizmu Gringling označil za veľmi pozitívne trendy prudký pokles v počte džihádistov, ktorí odišli bojovať do zahraničia, zatiaľ čo počet navrátilcov stúpol o štyroch na 94. Celkovo je známych 313 "zahraničných bojovníkov" z Rakúska, pričom 59 zabránili vycestovať a 55 podľa nepotvrdených informácii zahynulo na Blízkom východe.

 

Napriek vojenskej porážke teroristickej organizácie Islamský štát v Sýrii a Iraku zatiaľ správa nehovorí o pominutí hrozby, keďže "sa môžu aktivizovať jednotliví páchatelia v Európe". "Tak ako doteraz vychádza v Rakúsku najväčšie ohrozenie z islamského extrémizmu," potvrdila predstaviteľka rakúskeho ministerstva vnútra Michaela Kardeisová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies