Extrémisti zaútočili v hlavných mestách dvoch nigérijských štátov

NETKY.SK • 1 December 2014, 16:55 • 2 min
Extrémisti zaútočili v hlavných mestách dvoch nigérijských štátov

BAUCHI - Hlavnými mestami dvoch nigérijských štátov v pondelok otriasli útoky pripisované moslimským extrémistom, ktorých terčmi bolo trhovisko a policajná stanica.

slovakia

left justify in out

Na rušnom trhovisku v meste Maiduguri podľa jedného zo svedkov odpálili bomby dve dievčatá, pričom zatiaľ nie je známe, koľko ľudí usmrtili alebo zranili. Dvojica mladých žien zaútočila na rovnakom mieste aj minulý utorok, keď podľa posledných údajov zahynulo najmenej 70 ľudí. Maiduguri je správnym centrom štátu Borno, kde pôsobí nábožensko-extrémistická skupina Boko Haram snažiaca sa vytvoriť na severovýchode Nigérie kalifát.

 

V Damaturu, stredisku susedného štátu Yobe, bolo pred svitaním počuť výbuchy a streľbu, na čo niektorí obyvatelia zareagovali útekom do buša, kým iní sa ukryli vo svojich príbytkoch. Militanti sa tu podľa obyvateľov zamerali na základňu policajného útvaru rýchleho nasadenia, ktorá údajne vyhorela. Nad mestom lietal bojový vrtuľník, nigérijské ministerstvo obrany však informovalo taktiež o nasadení stíhačky. K útokom v oboch mestách sa zatiaľ nikto neprihlásil. 

V piatok hlásili útok pripisovaný Boko Haram aj z mesta Kano v rovnomennom štáte, kde výbuchy a streľbu v mešite neprežilo vyše sto ľudí a ďalších viac ako 150 vyviazlo so zraneniami. Mešita sa nachádza hneď vedľa paláca miestneho emira, ktorý je známy kritikou voči skupine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona