Extrémisti zaútočili na prvý pochod homosexuálov v Čiernej Hore

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 16:01 • 2 min
Extrémisti zaútočili na prvý pochod homosexuálov v Čiernej Hore

BUDVA - Čiernohorská polícia rozohnala dnes stovky extrémistov, ktorí zaútočili na účastníkov prvého pochodu homosexuálov v krajine, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na akcii Gay Pride v čiernohorskom jadranskom letovisku Budva sa zišlo len niekoľko desiatok aktivistov za práva homosexuálov so zástavami vo farbách dúhy. Početne niekoľkonásobne silnejší odporcovia na nich začali hádzať kamene, fľaše, kusy skla a dokonca aj stoličky z okolitých kaviarní. Niektoré predmety zasiahli aj príslušníkov špeciálnej policajnej jednotky, ktorí zaisťovali bezpečnosť akcie. Menšie skupiny extrémistov sa dostali do násilných potýčok s políciou. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia a iní skončili vo väzbe.

Organizátori akcie podľa vlastných slov počítali s prejavmi nesúhlasu, ale intenzita slovných a fyzických útokov rozvášnených odporcov ich prekvapila. Silne konzervatívna čiernohorská spoločnosť podľa nich ani za 20 rokov transformácie nedozrela natoľko, aby dokázala tolerovať rozdiely medzi ľuďmi.

Čierna Hora vlani odštartovala prístupové rozhovory s EÚ a dúfa, že sa po Chorvátsku stane ďalšou členskou krajinou únie. V rámci plnenia požiadaviek EÚ v oblasti ľudských práv už táto malá balkánska krajina uzákonila zákaz všetkých foriem sexuálnej diskriminácie. Dve tretiny Čiernohorcov podľa nedávneho prieskumu inštitútu Ipsos považujú homosexualitu za chorobu a 80 percent nesúhlasí s tým, aby sa gayovia prejavovali na verejnosti. Predchádzajúce pokusy o zorganizovanie pochodov Gay Pride v Čiernej Hore neboli úspešné pre vyhrážky násilím.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies