Extrémista plánujúci zabíjanie Američanov strávi vo väzení 12 rokov

NETKY.SK • 14 Máj 2016, 07:12 • 2 min
Extrémista plánujúci zabíjanie Američanov strávi vo väzení 12 rokov

LONDÝN - Súd na londýnskom predmestí Kingston upon Thames uložil v piatok najmenej 12-ročný trest odňatia slobody mužovi, ktorého usvedčili z plánovania smrtiacich útokov na príslušníkov americkej armády pôsobiacich v Británii.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťpäťročného Juneada Khana sudca uznal za vinného z teroristických zločinov, medzi ktoré patrí zdieľanie propagandistických videonahrávok organizácie Islamský štát (IS) a návodov na výrobu bomby, informuje agentúra DPA. Odsúdený extrémista sa podľa prokuratúry zaujímal o americké letecké základne na východe Anglicka a prostredníctvom internetu komunikoval s bojovníkom IS známym ako Abú Husajn. Tomu sa zveril so svojím plánom zabiť vojaka pomocou veľkého noža.

 

Prokuratúra uviedla, že pod menom Abú Husajn vystupoval extrémista Junaid Hussain narodený v Británii, ktorý údajne zahynul v vlani auguste pri útoku amerického bezposádkového lietadla v Rakke, hlavnej bašte IS na území Sýrie. Hussain verboval sympatizantov IS v krajinách Západu, aby samostatne vykonávali útoky. Podľa údajov ministerstva obrany USA mal "výrazné technické zručnosti" a zverejnil osobné údaje približne 1300 osôb pôsobiacich v americkej armáde a vládnych úradoch.

 

Khana zatkli vlani v júli v meste Luton neďaleko Londýna, kde mal svoje bydlisko. Ešte predtým sa ho však opakovane snažili britské orgány presvedčiť, aby sa vzdal extrémizmu a vybral si "pozitívnu životnú cestu".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona