Extravagantná barbie hip-hopu - Nicki Minaj

NETKY.SK • 7 December 2012, 13:58 • 2 min
Extravagantná barbie hip-hopu - Nicki Minaj

Extravagantná barbie hip-hopu - Nicki Minaj - Celebrity Americká rapperka Nicki Minaj, ktorá je známa predovšetkým extravagantným štýlom obliekania, pestrofarebnými parochňami a množstvo pseudonymov, oslávi v sobotu 30. narodeniny.

slovakia

left justify in out

img

Americká rapperka Nicki Minaj, ktorá je známa predovšetkým extravagantným štýlom obliekania, pestrofarebnými parochňami a množstvo pseudonymov, oslávi v sobotu 30. narodeniny. Autorka dvoch štúdiových albumov sa v roku 2010 stala historicky prvou sólovou interpretkou, ktorá mala v americkom singlovom rebríčku Billboard Hot 100 sedem skladieb naraz.

Nicki Minaj, vlastným menom Onika Tanya Maraj, sa narodila 8. decembra 1982 v Saint James, predmestí hlavného mesta karibského štátu Trinidad a Tobago Port of Spain. Jej matka Carol bola účtovníčka a gospelová speváčka, otec Robert zas zamestnancom spoločnosti American Express. Nicki má dvoch súrodencov - bratov Makiyu a Jelaniho. Až do svojich piatich rokov vyrastala s babkou, pričom matka ju navštevovala iba občasne. Keď však mala päť rokov, rodičia si po ňu prišli a spoločne sa presťahovali do New Yorku. Ako prezradila v rozhovore pre magazín Details, jej otec bol závislý od drog a alkoholu a raz, keď sa pokúšal zabiť svoju manželku, podpálil dom, v ktorom žili. 

Minaj študovala najprv na Elizabeth Blackwell Middle School, kde hrala na klarinet, a neskôr na LaGuardia High School. Pôvodne sa chcela stať herečkou, pričom v roku 2001 ju obsadili do muzikálu In Case You Forget. Hereckú kariéru sa jej však rozbehnúť naplno nepodarilo, a preto sa ako 19-ročná zamestnala ako servírka v reštaurácii v Bronxe. O toto miesto však prišla pre nezdvorilosť k zákazníkom. Ako sama neskôr priznala, pre svoje nevhodné správanie stratila minimálne 15 zamestnaní. Okrem iného pracovala aj ako administratívna pracovníčka alebo sekretárka. 

Hudobnú kariéru odštartovala v skupine Hoodstars, ktorú okrem nej tvorili Scaff Beezy, Lou$tar a 7even Up. Spolu nahrali skladbu Don't Mess With pre wrestlerku Victoriu, pričom táto skladba sa dostala na kompiláciu ThemeAddict: WWE The Music, Vol. 6 (2004). Skupina však nezaznamenala výraznejší úspech, a Minaj sa preto rozhodla vydať na sólovú dráhu. Svoje skladby potom zverejňovala na portáli MySpace a tiež ich posielala viacerým ľuďom z hudobného priemyslu. Nakoniec ju oslovili z vydavateľstva Dirty Money Entertainment, s ktorým následne podpísala kontrakt. Spočiatku rapovala pod menom Nicki Maraj, riaditeľ tohto labelu Fendi jej ho však pozmenil na Nicki Minaj. Krátko na to sa spolu s ďalšími undergroundovými interpretmi objavila na DVD kompilácii The Come Up Volume 11 a v roku 2007 vydala svoj debutový mixtape Playtime Is Over. O rok neskôr naň nadviazala ďalším mixtapeom Sucka Free a na udeľovaní Underground Music Awards získala cenu pre interpretku roka. Svoju mixtapeovú trilógiu uzavrela v roku 2009 počinom Beam Me Up Scotty, pričom v tom čase o nej písali aj v magazíne XXL. 

V tom istom roku podpísala zmluvu s vydavateľstvom Young Money Entertainment, ktoré založil rapper Lil Wayne. Ten Minaj objavil práve prostredníctvom spomínanej DVD kompilácie The Come Up Volume 11. Krátko na to sa objavila vo videu k skladbe 5 Star Chick rappera Yo Gottiho, čím sa dostala do širšieho povedomia hip-hopových priaznivcov. Na žiadosť Jay-Z potom hosťovala v piesni Shakin' It 4 Daddy Robina Thicka a objavila sa aj v singli BedRock z albumu We Are Young Money (2009) labelu Young Money Entertainment. Táto nahrávka sa v rebríčku Billboard 200 dostala najvyššie na deviatu priečku a získala zlatú platňu. Minaj sa na nej predstavila v piatich z 15 skladieb. 

Rapperkin debutový album Pink Friday vyšiel 19. novembra 2010 a produkčne sa na ňom podieľali napríklad J.R. Rotem, Bangladesh, Swizz Beatz, T-Minus alebo Will.i.am. Posledný menovaný na albume tiež hosťoval, okrem neho si Minaj na svoj debut pozvala aj Eminema, Rihannu, Kanyeho Westa, Drakea a Natashu Bedingfield. Album debutoval v rebríčku Billboard 200 na druhom mieste, keď sa z neho v prvom týždni predalo 375-tisíc kópií. Mesiac po vydaní získala nahrávka platinovú platňu a 9. februára 2011 sa dostala aj na vrchol Billboardu. Minaj vydala z albumu až osem singlov, pričom jedným z nich bola aj skladba Super Bass, ktorá neskôr získala v USA štvornásobnú platinu. 

V roku 2011 Minaj vystupovala ako predskokanka na turné Britney Spears k jej siedmej štúdiovke Femme Fatale (2011) a neskôr spolu s Keshou hosťovala v remixe skladby Till The World Ends tejto speváčky. Taktiež sa objavila na albume Nothing But The Beat (2011) francúzskeho producenta a dídžeja Davida Guettu, konkrétne v skladbách Where Them Girls At a Turn Me On. Vyskúšala si aj spoluprácu s filmom, keď nahovorila mamuta Steffie v animovanom filme Doba ľadová: Zem v pohybe (2012). 

Vo februári tohto roku predstavila na 54. odovzdávaní cien Grammy skladbu Roman Holiday, čím sa stala prvou sólovou rapperkou, ktorá vystúpila počas udeľovania týchto prestížnych ocenení. Počas toho istého mesiaca absolvovala aj vystúpenie s Madonnou a M.I.A. počas polčasovej prestávky 46. ročníka Super Bowlu, kde spolu predviedli pieseň Give Me All Your Luvin' z Madonninho 12. štúdiového albumu MDNA (2012). Minaj na tejto nahrávke hosťovala aj v skladbe I Don't Give A. 

Druhého apríla potom vydala svoju druhú štúdiovku Pink Friday: Roman Reloaded, ktorá bola rozdelená na hip-hopovú a dance-popovú časť. Minaj na albume spolupracovala s producentmi ako Hit-Boy, Dr. Luke, Ester Dean, Rico Beats, RedOne alebo Oak, ako hostia sa zas predstavili napríklad Nas, Lil Wayne, Drake, Chris Brown, Rick Ross, 2 Chainz alebo Young Jeezy. Nahrávka debutovala na prvom mieste v americkom aj britskom albumovom rebríčku, pričom vo Veľkej Británii sa stala vôbec prvým albumom hip-hopovej interpretky, ktorý dobyl UK Chart. Vo Veľkej Británii zaznamenal úspech aj singel Starships, ktorý sa dostal najvyššie na druhú priečku, čo bolo pre rapperku nové maximum. 

Po úspechu tohto albumu sa v máji rapperka vydala na svoje prvé svetové turné s názvom Pink Friday Tour, na ktoré v októbri nadviazala koncertnou šnúrou Pink Friday: Reloaded Tour. Viaceré z vystúpení však musela zrušiť pre problémy s hlasivkami. V júni mala taktiež vystúpiť na festivale Summer Jam v New Jersey, ktorý organizuje rádio Hot 97FM. Jej koncert však zrušil Lil Wayne po tom, čo Peter Rosenberg, jeden z dídžejov tohto rádia, uviedol, že skladba Starships nie je skutočným hip-hopom. 

V auguste sa v médiách objavili špekulácie, že Minaj by sa mala stať porotkyňou v súťaži American Idol. Rapperka sa k týmto správam najprv nevyjadrovala, o mesiac neskôr sa však potvrdilo, že sa pripojí k porotcom Randymu Jacksonovi, Mariah Carey a Keithovi Urbanovi. Minaj a Carey následne začiatkom októbra vyvolali rozruch po tom, čo rapperka na speváčku údajne kričala na kastingu v Charlotte. Na videu z incidentu Minaj na speváčku kričí, pričom používa množstvo vulgarizmov, zatiaľ čo Carey rapperke odpovedá o poznanie tichším hlasom. "Nestrácaj hlavu. Nestrácaj hlavu. Nehovor mi, že som gangsterka" a "Nevychádzam s jej posratou výsosťou. Pochopte to," hovorí Minaj vo videu. Carey neskôr tvrdila, že Minaj sa jej vyhrážala zastrelením, rapperka tieto obvinenia poprela. 

Americká televízna stanica E! v novembri odvysielala trojdielny dokument Nicki Minaj: My Truth, pričom posledná epizóda mala premiéru 18. novembra. Hneď na druhý deň potom rapperka nanovo vydala svoj druhý album pod názvom Pink Friday: Roman Reloaded - The Re-Up. Ide o trojdiskový boxset obsahujúci pôvodný album, CD s ôsmimi novými skladbami a DVD so zábermi zo zákulisia. Dve z nových skladieb, konkrétne The Boys (feat. Cassie) a Freedom, vyšli aj ako single. V novembri taktiež oznámila, že na budúci rok plánuje vydať tretiu štúdiovku Pink Friday: The Pinkprint. 

Rapperka je okrem svojho extravagantného štýlu obliekania známa aj početnými pseudonymami, ktoré často používa. Ako sama vysvetlila, nové identity si vymýšľa už od detstva, keď týmto spôsobom unikala od neustálych problémov v domácnosti. "Mojou prvou postavou bola Cookie. Neskôr som si vymyslela Harajuku Barbie a potom Nicki Minaj. Svet fantázie bol mojou realitou," uviedla v jednom z rozhovorov. Neskôr taktiež predstavila ďalšie alter egá ako Point Dexter, Nicki Teresa, Roman Zolanski alebo Martha Zolanski, pričom Romana opísala ako svojho brata, ktorý žije v jej vnútri. Romanovouu matkou má byť práve Martha. 

Nicki Minaj počas svojej relatívne krátkej kariéry získala už 41 cien vrátane dvoch MTV Video Music Awards, štyroch American Music Awards, šiestich BET Awards, piatich BET Hip-Hop Awards, jednej Billboard Music Award a jednej MOBO Award. Na Grammy bola zatiaľ nominovaná štyrikrát, ani jednu nomináciu však na úspech nepremenila. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies