Externú časť maturity zo slovenského jazyka zvládli žiaci priemerne na 57,6 percenta

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 11:42 • 2 min
Externú časť maturity zo slovenského jazyka zvládli žiaci priemerne na 57,6 percenta

BRATISLAVA – Priemerná úspešnosť maturantov v teste zo slovenského jazyka a literatúry v rámci externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2016/2017 bola 57,6 percenta.

slovakia

left justify in out

Vyššiu úspešnosť mali žiaci gymnázií, ktorí v priemere dosiahli 70,4 percenta. Naopak, žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií dosiahli pri tejto skúške priemerne 51,8 percenta. Vyplýva to z výsledkov externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2016/2017, o ktorých agentúru SITA informoval komunikačný odbor ministerstva školstva.

Z hľadiska obsahu testu boli žiaci najúspešnejší v čítaní s porozumením, pri ktorom gymnáziá dosiahli úspešnosť 70,6 percenta a stredné odborné školy a konzervatóriá 54,5 percenta. Nasledovala literárna zložka, pri ktorej žiaci gymnázií dosiahli v priemere 71,5 percenta a stredné odborné školy a konzervatóriá 52 percent. Najmenej úspešní boli žiaci v jazykovej zložke, pri ktorej gymnáziá dosiahli 69,5 percenta a stredné odborné školy a konzervatóriá 49,1 percenta.

Žiaci v školách s vyučovacím jazykom maďarským pri teste z maďarského jazyka a literatúry dosiahli priemernú úspešnosť 57,6 percenta. Žiaci gymnázií dosiahli vyššiu úspešnosť, a to 71,9 percenta, ako žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií, ktorí dosiahli priemerne 48,6 percenta. Žiaci v školách s vyučovacím jazykom maďarským maturovali aj z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra. Priemerná úspešnosť tohto testu bola 43,8 percenta. Žiaci gymnázií dosiahli vyššiu úspešnosť (54 percent) ako žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií (37,5 percenta). Na jednom gymnáziu s vyučovacím jazykom ukrajinským riešilo 39 žiakov aj maturitu z ukrajinského jazyka a literatúry. Priemerná úspešnosť testu bola 58,1 percenta.

Priemerná úspešnosť maturantov pri teste z matematiky bola 45,9 percenta, pričom maturitu z matematiky si vybralo 4 621 žiakov, čo je 11,7 percenta všetkých maturantov. Úspešnosť gymnazistov, ktorí si matematiku vybrali ako voliteľný predmet, bola 51,1 percenta. Maturanti z gymnázií, ktorí si matematiku zvolili ako dobrovoľný predmet, dosiahli úspešnosť 51,8 percenta. Žiaci SOŠ a konzervatórií, ktorí maturujú z matematiky ako dobrovoľného predmetu, dosiahli úspešnosť 33,4 percenta.

Celkovo 584 žiakov pri teste z matematiky neuspelo a dosiahli úspešnosť nižšiu alebo rovnú 25 percentám. Z tohto počtu bolo 153 žiakov gymnázií a 431 žiakov stredných odborných škôl. Zo žiakov gymnázií si 141 vybralo matematiku ako voliteľný predmet, čo znamená, že títo žiaci musia maturitnú skúšku z matematiky opakovať. Vzhľadom na to, že pre žiakov stredných odborných škôl je matematika dobrovoľným predmetom, výsledok neúspešnej skúšky z tohto predmetu sa do celkového výsledku maturitnej skúšky nezapočítava. Z hľadiska obsahu testu boli žiaci najúspešnejší v oblasti základy matematiky, kde gymnazisti dosiahli 71,4 percenta a žiaci stredných odborných škôl 55,8 percenta. Najnižšiu úspešnosť mala časť kombinatorika, pravdepodobnosť a štatistika, kde gymnáziá dosiahli priemerne 33,2 percenta a stredné odborné školy 18,3 percenta. Žiakom stredných odborných škôl robili problém aj planimetria (18,5 percenta) a funkcie (25,6 percenta).

Priemerná úspešnosť maturantov v teste z anglického jazyka na úrovni B1 bola 57 percent. Priemerná úspešnosť pri teste z anglického jazyka na úrovni B2 bola 68,4 percenta a na úrovni C1 bola 65,7 percenta. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci na úrovniach B1 a B2 v časti počúvanie s porozumením (úroveň B1 60,9 percenta a úroveň B2 74,7 percenta). Nasledovalo čítanie s porozumením (úroveň B1 56,3 percenta, úroveň B2 68,1 percenta). Najnižšiu úspešnosť dosiahli žiaci oboch úrovní, ako aj po minulé roky, v časti gramatika a lexika, pri ktorej mali žiaci na úrovni B1 53,9 percenta a na úrovni B2 62,4 percenta. Žiaci bilingválnych stredných škôl, ktorí maturovali z anglického jazyka na úrovni C1, dosiahli najlepšie výsledky v druhej časti čítania s porozumením, a to 82,4 percenta. Menej sa im darilo v tretej časti čítania s porozumením, kde dosiahli 47 percent a v prvej časti počúvania s porozumením, pri ktorej dosiahli priemerne 56,4 percenta.

Pri teste z nemeckého jazyka na úrovni B1 bola priemerná úspešnosť 42,7 percenta. Priemerná úspešnosť žiakov pri teste z nemeckého jazyka na úrovni B2 bola 59,6 percenta a na úrovni C1 bola 57,1 percenta. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci na úrovni B1 v časti gramatika a lexika, žiaci na úrovni B2 v časti počúvanie s porozumením. Žiaci bilingválnych stredných škôl na úrovni C1 dosiahli najlepšie výsledky v prvej časti čítania s porozumením (74,9 percenta), nižšiu úspešnosť dosiahli v tretej časti čítania s porozumením (21,4 percenta) a v tretej časti počúvania s porozumením (27,6 percenta).

Niektorí žiaci maturovali aj z ruského jazyka. Priemerná úspešnosť žiakov na úrovni B1 bola 49,7 percenta. Na úrovni B2 to bolo 50 percent a na úrovni C1 bola priemerná úspešnosť žiakov 67,4 percenta. Pri francúzskom jazyku bola priemerná úspešnosť žiakov na úrovni B1 35 percent a na úrovni B2 58,6 percenta. Pri španielskom jazyku dosiahli žiaci na úrovni B1 priemerne 30 percent a na úrovni B2 74,6 percenta. Pri testoch z talianskeho jazyka dosiahli žiaci na úrovni B1 priemerne 57,8 percenta a na úrovni B2 40,8 percenta.

Na riadnom a náhradnom termíne externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2016/2017 sa v polke marca zúčastnilo celkovo 39 670 žiakov. Maturitné skúšky sa konali na 702 stredných školách, z toho bolo 631 s vyučovacím jazykom slovenským, 42 s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským, 28 s vyučovacím jazykom maďarským a jedna škola s vyučovacím jazykom ukrajinským. Žiaci písomne maturovali z dvoch častí: z externej časti maturitnej skúšky, ktorú predstavoval centrálne zadávaný a zároveň centrálne vyhodnocovaný test, a z písomnej formy internej časti maturitnej skúšky, ktorú predstavovala slohová písomná práca na danú tému (vyučovacie jazyky) alebo písomná práca na štruktúrované zadanie (cudzie jazyky). Každý žiak povinne maturoval z jedného cudzieho jazyka, na výber boli anglický jazyk, nemecký, ruský, francúzsky, španielsky a taliansky jazyk. Žiaci gymnázií povinne maturovali z cudzieho jazyka na vyššej úrovni obťažnosti, úrovni B2. Žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií si mohli vybrať medzi úrovňami B1 (nižšia) a B2 (vyššia úroveň). Žiaci bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzatvorenú medzinárodnú zmluvu, tento rok po prvýkrát povinne maturovali na jazykovej úrovni C1. Žiaci, ktorí neuspeli v externej časti maturitnej skúšky, alebo v písomnej forme internej časti maturitnej skúšky v riadnom či náhradnom termíne, majú možnosť zopakovať vybranú časť maturitnej skúšky v opravnom termíne. Opravný termín externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa bude konať 5. až 8. septembra. Na túto skúšku sa neúspešní žiaci môžu prihlásiť riaditeľovi školy do 30. júna.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies