Externisti majú študovať o rok dlhšie ako denní študenti

NETKY.SK • 17 Október 2012, 08:38 • 2 min
Externisti majú študovať o rok dlhšie ako denní študenti

Externisti majú študovať o rok dlhšie ako denní študenti - Politika Externisti majú na získanie vysokoškolského titulu študovať dlhšie ako denní študenti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vysokých školách, ktorý dnes na úvod druhého rokovacieho dňa ôsm

slovakia

left justify in out

img

Externisti majú na získanie vysokoškolského titulu študovať dlhšie ako denní študenti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vysokých školách, ktorý dnes na úvod druhého rokovacieho dňa ôsmej schôdze parlamentu poslancom predstavil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Právna norma im predlžuje dĺžku bakalárskeho štúdia z troch na štyri roky a magisterského z piatich na šesť rokov.

"Cieľom tohto opatrenia je dosiahnuť rovnakú kvalitu výsledkov vzdelávania bez ohľadu na to, či študent študuje dennou alebo externou formou. Prirodzeným dôsledkom nového prístupu je, že štandardná dĺžka externého štúdia je väčšia ako u porovnateľného denného štúdia," konštatuje sa v materiáli.

Z dielne rezortu školstva je aj návrh zákona o fonde na podporu vzdelávania, o ktorom sa bude rokovať následne. Jeho výsledkom má byť zlúčenie Študentského pôžičkového fondu a Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov do nového Fondu na podporu vzdelávania.

Právna norma tiež rozširuje okruh žiadateľov a učiteľom umožňuje požičať si až do výšky 30.000 eur. Študentské pôžičky v novom zákone nemajú určený limit. V súčasnosti o pôžičku môžu žiadať len študenti prvých dvoch stupňov vysokoškolského vzdelávania a začínajúci pedagógovia. "Rozširuje sa možnosť získať pôžičku pre ďalšie cieľové skupiny, a to najmä pre doktorandov, odborných zamestnancov a ostatných pedagogických zamestnancov," uvádza sa vo vládnom materiáli.

Poslanci NR SR sa potom vrátia k prerušenej diskusii o vládnom návrhu novely zákona o registri trestov z dielne ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého budú slovenské súdy pri odsúdení páchateľov trestných činov zohľadňovať aj ich prípadné odsúdenia v iných členských štátoch Európskej únie.

Tradičné hlasovanie o 11. h dnes poslanci vynechajú a hlasovať sa bude až podvečer o 17. h. Na 11. h zvolal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) poslanecké grémium.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies