Externé štúdium na vysokých školách sa môže predĺžiť

NETKY.SK • 8 Júl 2012, 23:58 • 2 min
Externé štúdium na vysokých školách sa môže predĺžiť

Externé štúdium na vysokých školách sa môže predĺžiť - Zaujímavosti Externé štúdium na vysokých školách v súčasnosti nedosahuje rovnakú kvalitu ako vzdelanie, ktoré získajú študenti počas denného štúdia. Ministerstvo školstva to chce zmeniť a preto navrhu

slovakia

left justify in out

img

Externé štúdium na vysokých školách v súčasnosti nedosahuje rovnakú kvalitu ako vzdelanie, ktoré získajú študenti počas denného štúdia. Ministerstvo školstva to chce zmeniť a preto navrhuje, aby externisti navštevovali školy dlhšie. V novele zákona o vysokých školách predpokladá, že by sa štandardná dĺžka bakalárskeho štúdia predĺžila na štyri až päť rokov. Na ukončenie druhého stupňa vysokoškolského vzdelania by zase mohli externisti potrebovať dva až štyri roky.

Ministerstvo vysvetľuje zámer tým, že chce presadiť, aby sa externé štúdium prestalo chápať ako polovičný úväzok, ale "full time" štúdium. "Rozdiel medzi denným a externým štúdiom nemá byť v použitých metódach ich uskutočňovania, ale len v rozsahu štúdia za akademický rok. Cieľom tohto opatrenia je dosiahnuť rovnakú kvalitu výsledkov vzdelávania bez ohľadu na to, či študent študuje dennou alebo externou formou. Prirodzeným dôsledkom nového prístupu je, že štandardná dĺžka externého štúdia je dlhšia ako u porovnateľného denného štúdia," píše sa v dôvodovej správe k navrhnutej novele.

Lepšiu kvalitu vzdelávania na vysokých školách má priniesť aj obmedzenie úväzkov vysokoškolských pedagógov. Podľa návrhu zákona by totiž vysokoškolskí učitelia nemohli týždenne pracovať viac ako 58 hodín. V praxi by mala zmena priniesť zníženie počtu pedagógov, ktorí súčasne majú úväzky na niekoľkých univerzitách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona