Exstarostovi obce Vyšný Skálnik zmiernili trest

NETKY.SK • 15 Január 2015, 16:51 • 2 min
Exstarostovi obce Vyšný Skálnik zmiernili trest

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý starosta obce Vyšný Skálnik v okrese Rimavská Sobota Ján Durmis zaplatí za jazdu pod vplyvom alkoholu osemsto eur.

slovakia

left justify in out

Tento verdikt prvostupňového súdu dnes potvrdil senát Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý však vyhovel odvolaniu 50-ročného exstarostu a zmiernil mu trest zákazu šoférovania z tridsať na pätnásť mesiacov.

 

Ján Durmis v júni minulého roku jazdil v susednej obci Hrachovo na svojom džípe Grand Cherokee a pri policajnej kontrole mu v dychu zistili viac ako dve promile alkoholu. Bývalého profesionálneho vojaka následne trestným rozkazom uznali za vinného. Súd mu uložil peňažný trest osemsto eur a zákaz šoférovať na dva a pol roka. Pri právoplatnosti rozhodnutia Okresného súdu v Rimavskej Sobote by bol starosta prišiel o funkciu. Voči verdiktu však nepodal odpor on, ale jeho manželka. Preto súd musel nariadiť hlavné pojednávanie a Durmis pokračoval v starostovskej funkcii do komunálnych volieb a vodičský preukaz mu vrátili. Medzitým sa konalo hlavné pojednávanie na prvostupňovom súde, na ktorom sa Durmis ospravedlnil, ale súhlasil, aby sa konalo aj bez neho. Durmis súdu predložil aj spoločenskú záruku Poľovníckeho združenia v Kraskove a Farského úradu v Hrachove. Súd vlani 11. septembra aj na základe Durmisovho priznania z prípravného konania rozhodol o jeho vine a uložil mu rovnaký trest ako v trestnom rozkaze. Spoločenskú záruku však súd neakceptoval, pretože neobsahovala konkrétne formy pôsobenia na nápravu obžalovaného. Proti tomu sa Durmis odvolal s tým, že nemá problém zaplatiť osemsto eur. Podľa neho však trest zákazu viesť motorové vozidlá na 30 mesiacov je neprimerane prísny. Dôvodil to svojím priznaním, bezúhonným životom a dobrou povesťou. V jeho prospech svedčila i skutočnosť, že ako vodič s viac ako tridsaťročnou praxou mal iba dva banálne priestupky. Na odvolacom konaní svoje konanie oľutoval a povedal, že ten deň mu radikálne zmenil celý život. 

 

Odvolací súd akceptoval požiadavku Durmisa a trest zákazu šoférovania mu zmiernil na polovicu. Zohľadnil okolnosti prípadu a Durmisovu beztrestnosť. Podľa predsedu senátu v rámci individuálnej i generálnej prevencie postačuje aj 15-mesačný zákaz viesť motorové vozidlá všetkého druhu. Súd v tejto súvislosti poukázal na prípad iného starostu z okresu Banská Bystrica, ktorý za alkohol 1,6 promile dostal trest 500 eur a zákaz šoférovať na jeden rok. 
Ján Durmis bol starostom Vyšného Skálnika prvé volebné obdobie. V obci so 150 obyvateľmi ho volajú Generál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona