Exstarosta skrachovaného Detroitu a jeho kumpán dostali 49 rokov

NETKY.SK • 12 Október 2013, 13:54 • 2 min
Exstarosta skrachovaného Detroitu a jeho kumpán dostali 49 rokov

DETROIT - Súd ich tak nepriamo uznal vinnými z podielu na súčasnej finančnej situácii Detroitu, ktorý v júni ohlásil bankrot.

slovakia

left justify in out

Federálny súd v piatok poslal blízkeho spojenca bývalého starostu mesta Detroit na 21 rokov do väzenia za finančné podvody, vydieranie či zastrašovanie. Sudkyňa nadviazala na štvrtkový verdikt, ktorým odsúdil samotného exstarostu Kwameho Kilpatricka na 28 rokov. Súd ich tak nepriamo uznal vinnými z podielu na súčasnej finančnej situácii Detroitu, ktorý v júni ohlásil bankrot. Podľa právnikov sa však vláda iba snaží na mužov tmavej pleti hodiť vinu za krach a úpadok mesta. Výsledkom bol najtvrdší trest pre amerického politika.

Kilpatricka, ktorý stál na čele mesta od roku 2002, sprevádzali škandály počas celého jeho funkčného obdobia. Medzi nimi bolo zneužívanie mestských peňazí na súkromné účely. Ferguson zase ťažil zo svojich kontaktov so starostom a vďaka nim dostával lukratívne zákazky, podľa prokuratúry celkovo v hodnote až 130 miliónov dolárov. Kilpatrick bol pôvodne vychádzajúcou hviezdou Demokratickej strany, no jeho kariéru poznačilo jeho excentrické správania a početné škandály. V roku 2008 pod tlakom predčasne opustil post starostu. Následne ho dvakrát na krátky čas odsúdili.

Detroit v júli oficiálne vyhlásil bankrot a požiadal o ochranu pred svojimi veriteľmi. V súčasnosti 700-tisícové mesto, kedysi pýcha amerického automobilového priemyslu, sa tak stal najväčším mestom Spojených štátov, ktoré kedy vyhlásilo bankrot. Mesto sa ocitlo v nelichotivej situácii, ktorú podčiarkuje zanedbanosť ulíc a úbytok jeho obyvateľov o štvrtinu za posledných desať rokov. Desaťtisíce opustených budov chátra, pouličné osvetlenie a hydranty nefungujú, záchranné zbory zápasia so zastaraným materiálom a nízkymi mzdami a miera zločinu závratne stúpa. Mesto motorov tiež známe pod označením Arzenál demokracie pre svoju podporu zbrojárskeho priemyslu počas druhej svetovej vojny je v súčasnosti jedným z najnebezpečnejších miest v krajine. Obyvatelia mesta známeho aj vďaka slávnemu hokejovému klubu Red Wings musia čakať desiatky minút, kým polícia zareaguje na ich volanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona