Exsprávca konkurznej podstaty Devín banky čelí dvom súdom

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 15:13 • 2 min
Exsprávca konkurznej podstaty Devín banky čelí dvom súdom

BRATISLAVA - Po dlhých rokoch slovenské súdy - Okresný súd Bratislava 1 a Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, opätovne pojednávajú kauzu bývalého správcu konkurznej podstaty Devín banky Pavla G.

slovakia

left justify in out

Dnešné pojednávanie na Okresnom súde (OS) Bratislava 1 bolo po vypočutí dvoch svedkov odročené na prvú polovicu mája. Tretí svedok sa na proces dnes nedostavil.
     

Okresný súd v tejto veci koná už po štvrtý raz, keď odvolací súd trikrát zrušil pôvodné rozsudky nižšieho súdu. Naposledy odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave v januári minulého roka zrušil rozsudok OS Bratislava I z apríla 2012 a vec vrátil súdu 1. stupňa, aby opätovne konal a rozhodol. Zákonným sudcom v tejto veci je Juraj M., ktorý čelí viacerým disciplinárnym stíhaniam na Najvyššom súde SR a policajnému obvineniu.
     

Oslobodzujúci rozsudok nad Pavlom G. KS zrušil raz už v roku 2011. Prípad sa tak opäť vrátil na okresný súd, ktorý musel znovu rozhodnúť. Predtým Pavla G. vo februári 2009 odsúdil okresný súd za porušenie povinností pri správe cudzieho majetku na dva roky väzenia. KS aj tento rozsudok zrušil.
     

Podľa obžaloby Pavol G. ako správca uzatvoril v auguste a septembri 2002 tri nevýhodné zmluvy, čím banke údajne vznikla škoda 9,5 milióna korún. Sudca v novembri 2010 odôvodnil oslobodzujúci rozsudok tým, že Pavlovi G., ktorý bol do funkcie správcu ustanovený súdom, nebol preukázaný úmysel. Zároveň by nemal niesť zodpovednosť za nečinnosť osobitného správcu pre pohľadávky, ktorý vraj svoje povinnosti zanedbával. V poriadku bolo aj uzatváranie mandátnych zmlúv so spoločnosťami na vymáhanie pohľadávok.
     

Obžalovaný bol do funkcie správcu konkurznej podstaty Devín banky ustanovený v roku 2001. V marci 2002, tesne pred realizáciou niektorých úkonov v súvislosti so správcovskou činnosťou, bol fyzicky napadnutý. Útok s oceľovými tyčami ho takmer pripravil o život, utrpel zlomeniny lebky a ďalšie zranenia. Bol dlhodobo práceneschopný a tiež pod policajnou ochranou. 
     

Pavol G. čelil a čelí obžalobe aj na ŠTS v Pezinku. Jeho trestná vec je právoplatná a ekonomická časť sa naďalej pojednáva, pričom najbližší proces je vytýčený na 23. marca. Vtedy sa majú čítať listinné dôkazy. Ide o spreneveru a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku.
     

Podľa obžaloby sa Pavlovi G. a spol. mimo iného kladie za vinu, že sa "umelo našla spoločnosť, ktorá mala fiktívne vykonať archivačné práce a tým spôsobiť banke škodu vo výške 22 miliónov bývalých slovenských korún".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies