Začal proces s exriaditeľom tajných Romanom M., vypovedal aj Spišiak

NETKY.SK • 14 December 2016, 13:12 • 2 min
Začal proces s exriaditeľom tajných Romanom M., vypovedal aj Spišiak

BRATISLAVA - Na Okresnom súde Bratislava III dnes začalo súdne pojednávanie v prípade bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana M. Prokurátor ho obžaloval z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

slovakia

left justify in out

Proces súvisí s medializovanými informáciami o možnom tunelovaní vojenských tajných služieb v rokoch 2006 až 2010. V úvode hlavného pojednávania prokurátor prečítal obžalobu. Sudca vzápätí vylúčil z konania verejnosť a prípad pojednával za zatvorenými dverami. Okrem samotného obžalovaného sa procesu v pozícii svedkov zúčastnili aj bývalý zástupca riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský či exprezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak.

 

Obžalovaný Roman M. po skončení pojednávania prítomným novinárom okrem iného povedal, že jeho stanovisko k celému prípadu je od začiatku nemenné. „Som nevinný a celé to bolo zmanipulované, účelové a iba zamerané na diskrimináciu a kriminalizáciu mojej osoby v súvislosti s tunelovaním vojenskej spravodajskej služby. Ja verím, že sa preukáže, že pravda bola na mojej strane a že som nevinný,“ prehlásil.

 

Na margo nájdenej karty v služobnom aute, ktoré používal a ktorá mala obsahovať utajované informácie uviedol, že mu ju tam niekto dal. „Na aute jazdili aj iné osoby,“ doplnil. Svedok Jaroslav Spišiak vo veci vypovedal, nakoľko je momentálne nadriadeným obžalovaného. „Otázky boli ohľadom užívania služobných motorových vozidiel. K tomu som podal vysvetlenie. Vozidlo mohol využívať aj iný okrem obžalovaného, ak dodržal predpisy, ktoré u nás platia. Jemu bolo pridelené,“ povedal.

 

Obžalovaného charakterizoval ako seriózneho, poctivého, pracovitého a odborne zdatného človeka. Svedok Tibenský sa pre médiá nevyjadril. Polícia ukončila vyšetrovanie v tejto veci návrhom na podanie obžaloby ešte v apríli 2015. Podľa strážcov zákona mali v tom čase obvinení Roman M. a Katarína Svrčeková spáchať trestný čin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

 

Podľa polície mali obvinení v období do 22. 6. 2013 zbierať údaje obsahujúce skutočnosti utajované na ochranu záujmov Slovenskej republiky, označené stupňom utajenia Dôverné alebo Vyhradené. Strážcovia zákona tvrdili, že dokumenty boli nájdené 22. 6. 2013 v Slávičom údolí v Bratislave v tlačenej textovej forme a zaznamenané aj na dátovom nosiči "micro SD" pri prehliadke osobného motorového vozidla, ktoré používal Roman M.

 

Prípad Svrčekovej však nakoniec prejednávali len ako priestupok. Podľa medializovaných informácií Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) konanie voči nej minulý rok zastavil, nakoľko priestupok už bol premlčaný.

 

V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému za prečin ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti trest odňatia slobody až na jeden rok. Bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Romana M. a Svrčekovú obvinili po tom, ako sa na verejnosť dostali dokumenty o možnom tunelovaní v službách v rokoch 2006 až 2010. Bývalí riaditelia služieb mali nakladať s majetkom služieb takým spôsobom, aby mali z toho osobný prospech.

 

Roman M. viedol VSS za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS). Za jeho pôsobenia sa začalo preverovanie podozrenia z tunelovania majetku tajných za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies