Exšéf NSA: Snowdena manipulujú ruskí tajní

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 16:28 • 2 min
Exšéf NSA: Snowdena manipulujú ruskí tajní

SYDNEY - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden je manipulovaný ruskými výzvednými službami.

slovakia

left justify in out

Myslí si to bývalý šéf americkej Národnej bezpečnostnej služby (NSA), generál Keith Alexander, ktorého slová vo štvrtok zverejnil austrálsky denník Australian Financial Review. Podľa Alexandra Snowden pracuje pre tajné služby Ruska, ktorého úrady mu pred rokom napriek nesúhlasu USA udelili dočasný azyl. Alexander podľa svojich slov nevie, ako dlho celý proces manipulácie Snowdena trvá, ani to, ako ide hlboko. Jasné je podľa najdlhšie slúžiaceho šéfa NSA iba to, že "mu umožňujú robiť veci, z ktorých Moskva profituje, a ktoré pomáhajú Snowdenovej dôveryhodnosti".

 

Snowden pred takmer rokom odhalil masové sledovanie komunikácie po celom svete zo strany NSA. Krátko predtým krajinu však opustil a cez Hongkong sa dostal až do Ruska. Po týždňoch strávených na moskovskom letisku dostal od tamojších úradov v auguste dočasný azyl. Jeho informácie začal zverejňovať dnes už bývalý komentátor britského denníka Guardian Glenn Greenwald. Z nich vyplynulo, že USA ilegálne sledovali aj viaceré európske vlády a ich lídrov ale i milióny bežných občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona