Exšéf NATO Robertson: Nezávislé Škótsko by bolo katastrofou

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 16:43 • 2 min
Exšéf NATO Robertson: Nezávislé Škótsko by bolo katastrofou

LONDÝN - Bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) George Robertson v utorok varoval Škótsko pred odtrhnutím sa od zvyšku Británie.

slovakia

left justify in out

Podľa neho by to malo "kataklizmatické" dopady na svetový poriadok. Robertson pôsobil na čele NATO v rokoch 1999 až 2003 a v minulosti bol aj britským ministrom obrany. Sám je pritom Škótom.

 

"Najhlasnejšie oslavy odtrhnutia od Británie by pochádzali od našich protivníkov a nepriateľov," povedal Robertson na pôde Brookings Institution, americkej mimovládnej organizácie so sídlom vo Washintone. "Pre druhú najväčšiu armádnu veľmoc na Západe... by to z geopolitického hľadiska malo kataklizmatické dopady," dodal s tým, že by mohlo prísť k "narušeniu svetovej rovnováhy". Škótska vláda tieto jeho slová označila za "obmedzené a urážlivé". 

 

Osamostatnené Škótsko by si v prípade úspešného referenda ponechalo britskú kráľovnú ako svojho monarchu, libru ako svoju menu, nebude dvíhať dane, ale chce sa zbaviť britského jadrového arzenálu umiestneného na jeho území. Tieto závery vyplývajú z plánov vlády na nezávislosť, ktoré pred časom predstavil škótsky premiér Alex Salmond. Všeľudové hlasovanie o nezávislosti je naplánované na 18. septembra 2014. Nedávne prieskumy verejnej mienky naznačujú, že odtrhnutie podporuje asi 38 percent Škótov, 47 percent je proti samostatnosti. Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies