Exšéf deaflympionikov Ruda dostal štrnásť a pol roka väzenia!

NETKY.SK • 6 November 2013, 15:56 • 2 min
Exšéf deaflympionikov Ruda dostal štrnásť a pol roka väzenia!

BANSKÁ BYSTRICA - Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici uložil v stredu bývalému prezidentovi slovenských deaflympionikov Jaromírovi Rudovi trest odňatia slobody na štrnásť a pol roka.

slovakia

left justify in out

Za vinného ho uznal za pokračujúci obzvlášť závažný zločin podvodu so škodou veľkého rozsahu, ktorá dosiahla viac ako dvanásť miliónov eur. Počínanie Rudu súviselo s prípravou 17. zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách. Rozsudok nie je právoplatný, hoci Ruda sa vzdal možnosti odvolania sa po porade s obhajcom. Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry sa k verdiktu vyjadrí v zákonnej lehote. 

Ruda trestnú činnosť podľa prokuratúry páchal v rokoch 2008 až 2010. Stalo sa tak po vzniku Slovenského deaflympijského výboru (SDV), ktorý sa odčlenil od Slovenského zväzu nepočujúcich a Ruda sa stal prezidentom nového útvaru. Organizoval rôzne aktivity pre nepočujúcich a stal sa aj predsedom organizačného výboru 17. zimných deaflympijských hier. V tej súvislosti získaval od fyzických i právnických osôb finančné prostriedky, ktoré použil na žiadané účely, čiastočne pre svoju potrebu, resp. na iný účel. Veriteľov ubezpečoval, že peniaze vráti, ale doteraz sa tak vo väčšine prípadov nestalo. 

Ruda bol už skôr právoplatne odsúdený na trinásť rokov väzenia za zločin podvodu v súvislosti s poskytnutím čiastky 52 miliónov korún od istej bratislavskej firmy na deaflympiádu. 

Bývalého prezidenta SDV zadržali vo februári 2011 na hraničnom priechode v Rusovciach. O deaflympiáde na Slovensku sa začalo častejšie hovoriť v roku 2008, keď prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. Olympiádu pre nepočujúcich vo Vysokých Tatrách zrušili týždeň pred plánovaným začiatkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona