Exšéf deaflympionikov chce nového obhajcu

NETKY.SK • 15 Október 2013, 18:23 • 2 min
Exšéf deaflympionikov chce nového obhajcu

BANSKÁ BYSTRICA – Bývalý prezident slovenských deaflympionikov Jaromír Ruda dnes požiadal senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, aby mu ustanovil nového obhajcu. Pretože v súlade so zákonom neuviedol závažné dôvody na zmenu advokáta, súd mu nevyhovel. Predseda senátu mu však dal týždennú lehotu na to, aby si obhajcu zvolil na plnú moc, čo znamená, že si ho musí zaplatiť. Jaromír Ruda uviedol, že nespochybňuje profesionalitu súčasného obhajcu a nového chce na základe vlastného vnútorného rozhodnutia.

slovakia

left justify in out

Jaromíra Rudu súdia za obzvlášť závažný zločin podvodu so škodou veľkého rozsahu, ktorá dosiahla najmenej desať miliónov eur a jeho počínanie súviselo s prípravou 17. zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách. Medzi dôkazmi prokuratúra prezentovala aj list z 3. februára 2011, v ktorom Jaromír Ruda prezidentovi Medzinárodného deaflympijského výboru tvrdí, že na Slovensku je všetko pripravené na hry pre nepočujúcich športovcov v Tatrách. Pretože sa vyskytli finančné problémy, požaduje od neho krátkodobú pôžičku 18 miliónov eur, ktorej vrátenie vie garantovať. O pár dní deaflympiádu museli zrušiť a 20. februára Jaromíra Rudu zadržala polícia na hraničnom priechode v Rusovciach. Pri prehliadke vozidla sa našli rôzne doklady Slovenského deaflympijského výboru a medzi nimi i obálka s dvoma diamantmi v hodnote takmer tridsať miliónov eur. Na súde Ruda o nich vyhlásil, že patria predstaviteľovi firmy Transkontakta, ktorý požičal podnikateľovi poľského pôvodu istú sumu a diamanty garantovali jej vrátenie. Nevysvetlil však, prečo drahé kamene mal on. Od konateľov Transkontakty však dostal Jaromír Ruda na deaflympiádu viac ako 50 miliónov korún, ktoré boli uložené do notárskej úschovy u notára Stanislava Furdu v Košiciach. V dohodnutom termíne sa však Transkontakte vrátilo iba päť miliónov a v tejto súvislosti boli exšéf deaflympionikov i notár právoplatne odsúdení. Exšéf deaflympionikov dostal trinásť rokov väzenia za zločin podvodu, notár podmienku šestnásť mesiacov za prečin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku z nedbanlivosti a na tri roky mu súd zakázal vykonávať notársku činnosť.

Podľa obžaloby trestnú činnosť Jaromír Ruda páchal v rokoch 2008 až 2010. Stalo sa tak po vzniku SDV, ktorý sa odčlenil od Slovenského zväzu nepočujúcich a on sa stal jeho prezidentom. Organizoval rôzne aktivity pre nepočujúcich a stal sa aj predsedom organizačného výboru 17. zimných deaflympijských hier. Získaval od fyzických i právnických osôb finančné prostriedky, ktoré použil na žiadané účely, čiastočne pre svoju potrebu, resp. na iný účel. Veriteľov ubezpečoval, že peniaze vráti, ale vo väčšine prípadov sa tak nestalo. Pri otvorení procesu vyhlásil, že je nevinný v plnom rozsahu a využil právo nevypovedať. Priebežne sa k výpovediam svedkov, znalcov a k listinným dôkazom nevyjadruje, chce tak urobiť až v závere procesu.

O deaflympiáde na Slovensku sa začalo častejšie hovoriť v roku 2008, keď prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. Olympiádu pre nepočujúcich vo Vysokých Tatrách zrušili týždeň pred plánovaným začiatkom. Proces pokračuje v novembri. Sudca avizoval ukončenie dokazovania, záverečné reči a prípadné vyhlásenie rozsudku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies