Exšéf daniarov sa voči obvineniu bráni v rozsiahlej sťažnosti

NETKY.SK • 25 Február 2014, 13:37 • 2 min
Exšéf daniarov sa voči obvineniu bráni v rozsiahlej sťažnosti

BRATISLAVA - Sťažnosť bývalého šéfa daniarov Miroslava Mikulčíka voči policajnému obvineniu má 23 strán.

slovakia

left justify in out

S advokátom v nej argumentuje, prečo sa podľa neho nedopustil trestného činu pri zrušení zmluvy s košickou firmou VSH development. Tej daňováci vyplatili skoro pol milióna eur za to, že na základe predbežnej zmluvy investovala do vlastnej budovy, v ktorej mali košickí daňováci sídliť. Podľa polície však na peňažný záväzok nebol dôvod. "Vyšetrovateľ tvrdí, že na sumu nebol právny dôvod, my tvrdíme, že bol," povedal pre agentúru SITA advokát Tibor Timár. Miroslav Mikulčík konal podľa obhajcu v súlade s Občianskym aj Obchodným zákonníkom. "Moja sťažnosť objasňuje, že som jednoznačne konal v prospech štátu a naprával som chyby z minulosti," uviedol pre agentúru SITA bývalý štatutárny zástupca Daňového riaditeľstva Miroslav

Mikulčík. O sťažnosti voči obvineniu zatiaľ prokurátor nerozhodol.


Uznesenie o obvinení voči Miroslavovi Mikulčíkovi nepovažuje jeho obhajca Timár po trestnoprávnej stránke za zákonné. Vyšetrovateľ podľa Timára jeho klienta viní, že nekonal v súlade s Občianskym a Obchodným zákonníkom a zákonom o verejnom obstarávaní. "My tvrdíme, že keby aj konal v rozpore s tými zákonmi, tak by nedošlo k spáchaniu trestného činu - to je jedna rovina. V druhej rovine tvrdíme, že konal v súlade s predpismi," hovorí Timár.

S vyšetrovateľom Timár nesúhlasí pri otázke náhrady za rekonštrukciu budovy, do ktorej sa nakoniec daniari nepresťahovali. Miroslav Mikulčík v mene daňového riaditeľstva ešte v apríli 2011 uzatvoril s VSH development dohodu o zrušení zmluvného vzťahu. Daňováci sa podľa predbežnej zmluvy plánovali sťahovať do budovy tejto firmy, jedna z podmienok bola jej úprava. Z dohody o zrušení zmluvného vzťahu daňováci uznali aj peňažný záväzok za rekonštrukciu, no na ten podľa polície neexistoval právny dôvod, čím obvinený porušil povinnosť spravovať cudzí majetok. "Slovenskej republike spôsobil škodu viac ako 483-tisíc eur," oznámil v januári košický policajný hovorca Alexander Szabó. Trestná sadzba sa tu pohybuje od desať do 15 rokov väzenia. Podľa Timára mala firma nárok na vyplatené peniaze, pretože v konečnom dôsledku škodovala. "Vyšetrovateľ tvrdí, že im škoda nevznikla, lebo zhodnotili budovu, ktorú vlastnia. To je nezmysel. Inštitút skutočnej škody v Občianskom zákonníku bol podľa môjho názoru vyšetrovateľom zle pochopený," tvrdí advokát. Miroslav M. nebol v čase vyplatenia spomínanej sumy už štatutárom, ale dohodu o ukončení účinnosti zmluvy ako štatutár podpísal. Obhajca Timár ešte dodáva, že vláda rátala s náhradou pre firmu VSH. V rozpočtovej kapitole daňového riaditeľstva sa suma vraj účtovala, dokonca sa podľa Timára počítalo s vyššou sumou, ako vyplatili. Prokuratúre o tom priložil do sťažnosti dôkaz. Bývalý riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík už raz obvinený bol. Obvinenie sa týkalo kolapsu daňového systému a po sťažnosti ho zrušili.

Kauzu okolo sťahovania košických daniarov otvoril v apríli 2011 za Radičovej vlády vtedajší líder opozície Robert Fico a prípad potom otriasol vzťahmi v koalícii. Podľa Fica riaditeľ daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík, menovaný ministrom financií Ivanom Miklošom, prihral vtedajšiemu okresnému šéfovi SDKÚ-DS v Nitre Ondrejovi Ščurkovi miliónový kšeft. Konkrétne prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý malo Daňové riaditeľstvo SR zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 milióna eur. Podľa Fica budovu pre košický daňový úrad zháňala už aj jeho vláda, ktorá v rámci výberového konania vybrala budovu firmy VSH development a podpísali s ňou na jar 2010 zmluvu o budúcej zmluve na prenájom priestorov. Krátko po nástupe vlády Ivety Radičovej však odoslali firme VSH list, že štát v tom čase nemal na uzavretie nájomnej zmluvy prostriedky. Vtedajší šéf daniarov Miroslav Mikulčík vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica odmietol a tvrdil, že výberom druhej budovy ušetria za päť rokov 3,5 mil. eur. Budova firmy Nitra Invest, ktorú si napokon daňové riaditeľstvo pre zjednotený úrad v Košiciach vybralo, bola pritom podľa Miroslava M. v hre už za Ficovej vlády. Ponuku Nitra Investu totiž podľa neho za najvýhodnejšiu označila aj vládna komisia v roku 2008. Bývalá premiérka Iveta Radičová vyzvala Miroslava M., aby prijal politickú zodpovednosť. To odmietol minister financií Ivan Mikloš, ktorý ho do funkcie nominoval. Miroslav Mikulčík sa nakoniec svojej funkcie vzdal po tom, ako premiérka svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády. V areáli, kde dnes sídlia košickí daniari, sa v minulosti používal aj formaldehyd, teda rovnaká látka, ktorá mohla byť príčinou zdravotných problémov viacerých zamestnancov. Tí začali mať v lete 2012 zdravotné problémy, sťažovali sa aj na jar minulého roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona