Exšéf CIA žiada talianskeho prezidenta o milosť

NETKY.SK • 13 September 2013, 15:40 • 2 min
Exšéf CIA žiada talianskeho prezidenta o milosť

WASHINGTON - Odsúdený exšéf milánskej pobočky americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Robert Seldon Lady požiadal talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana o milosť.

slovakia

left justify in out

Lady v liste zverejnenom v stredu prezidentskou kanceláriu žiada hlavu štátu o "osobné odpustenie a právnu amnestiu". Američan odsúdený za únos a mučenie egyptského duchovného sa podľa svojich slov nechcel "dopustiť urážky Talianska a jeho suverenity". Zároveň sa ospravedlnil prezidentovi a talianskemu ľudu za narušenie bilaterálnych vzťahov medzi Talianskom a USA. Podotkol však, že aj keď nenosil uniformu, mal ako vojak vo vojne proti terorizmu imunitu. Reakcia prezidenta zostáva otáznou, no vládu v Ríme ešte v júni pobúrilo prepustenie Ladyho panamskými úradmi, ktorého ho zadržali na hraniciach s Kostarikou.

Ladyho pred tromi rokmi definitívne poslali na deväť rokov do väzenia za hlavný podiel na únose radikálneho egyptského duchovného Usámu Mustafu Hasana. Celkovo vo veci Umarovho únosu v neprítomnosti odsúdili viac ako 20 tajných amerických a talianskych agentov. Lady známy pod prezývkou Mister Bob dostal najtvrdší trest. Milánsky súd však odsúdil aj bývalého šéfa talianskej tajnej služby Nicola Pollariho na desať rokov väzenia a na sedem rokov poslal do väzenia aj bývalého riaditeľa CIA Jeffa Castelliho. 

Usámu Mustafu Hasana známeho ako Abú Umar chytili agenti CIA v roku 2003 na milánskej ulici, následne ho previezli na vojenskú základňu na severe Talianska a odtiaľ cez Nemecko do Káhiry. Radikálneho duchovného tu údajne mučili v rámci vojny proti terorizmu, ktorú nariadil bývalý prezident USA George W. Bush po útokoch z 11. septembra 2001. Právnici Egypťana, ktorému talianske úrady udelili politický azyl, žiadali odškodné 10 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona