Exriaditeľka daniarov priznala vinu, trestné stíhanie voči nej prerušili

NETKY.SK • 25 Október 2016, 17:04 • 2 min
Exriaditeľka daniarov priznala vinu, trestné stíhanie voči nej prerušili

BANSKÁ BYSTRICA – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo ďalšie hlavné pojednávanie v kauze skupiny Jána Z., stíhanej za podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Na lavici obžalovaných sa ocitol Ján Z. a bývalá riaditeľka Daňového úradu vo Veľkom Mederi Zita B. Prokurátor im kladie za vinu zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a neodvedenia dane a poistného. Zita B. vyhlásila, že je vinná podľa obžaloby, Ján Z. vinu odmietol.


Prvé hlavné pojednávanie sa uskutočnilo v roku 2013. Z dvanástich obžalovaných šesť priznalo vinu a dohodli sa s prokurátorom na treste, ostatných senát odsúdil po rozsiahlom dokazovaní. Záujem o dohodu prejavil vtedy i Ján Z., zakladateľ skupiny. Súd vzhľadom na jeho predošlé odsúdenie to vyčlenil na samostatné konanie. Pôvodne bola tiež obvinená aj exriaditeľka Zita B., ale začala s políciou spolupracovať a trestné stíhanie voči nej prerušili. Vzhľadom na jej priznanie v tejto veci ju senát vylúčil na samostatné konanie.


Skupina Jána Z. operovala na území Slovenska, najmä Bratislavského kraja, ale aj v zahraničí. Komplicov mali v Čechách, Maďarsku a inde. Jej členovia aj s pomocou tzv. bielych koní uskutočňovali fiktívne obchody, ktorých jediným cieľom bolo uplatnenie si nároku na nadmerný odpočet DPH. Dokopy si uplatnili nárok na nadmerný odpočet DPH za približne 4,5 milióna eur, vyplatených bolo viac ako deväťstotisíc eur. Obchodným artiklom bola najmä tzv. webkarta, ktorou sa odberateľ mohol dostať do ináč neprístupných internetových domén.

 

Fiktívnym obchodným artiklom boli aj kalendáre Space For Fashion 2010. Podľa súdu aktivity celej skupiny boli vysoko sofistikovanou trestnou činnosťou. Celé to malo budiť dojem, že ide o reálne obchody, ktoré sprevádzali i marketingové aktivity „mozgu skupiny“. Pojednávanie pokračuje v stredu výsluchom svedkov. Medzi nimi by mali vypovedať niektorí odsúdení z prvého procesu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies