Exriaditeľ ukrajinskej tajnej služby: Strata letiska v Donecku je fiaskom armádneho velenia

NETKY.SK • 23 Január 2015, 11:57 • 2 min
Exriaditeľ ukrajinskej tajnej služby: Strata letiska v Donecku je fiaskom armádneho velenia

KYJEV - Bývalý riaditeľ ukrajinskej tajnej služby Mykola Malomuž dnes kritizoval ukrajinské vojenské velenie za prechmat v stratégii, ktorého výsledkom je strata kontroly nad letiskom v Donecku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Z nového terminálu letiska v Donecku sa ukrajinská armáda stiahla v stredu. "Včera (v stredu) bolo prijaté rozhodnutie odísť z oblasti terminálu na nové pozície," povedal hovorca armády Vladyslav Selezňov, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

V rozhovore pre televízny 5. kanál Malomuž uviedol, že útok separatistických jednotiek sa začal plánovať už pred niekoľkými mesiacmi, preto "je jeho dobytie veľkou prehrou ukrajinského vojenského velenia".

 

 

 

 

Spresnil, že velenie separatistických i ruských jednotiek začali všetky operácie súvisiace s útokom na letisko plánovať pred vyše dvoma mesiacmi. Rozviedka podľa neho avizovala útoky na 18 "strategických objektov", medzi ktorými okrem letiska v Donecku figurovalo aj Debaľcevo, Piski, Andrejivka a obce smerom na prístavné mesto Mariupol. Ukrajinské velenie tak malo dostatok času na prípravu svojej bojovej operácie, uviedol Malomuž.

 

Pripomenul aj vyhlásenia armádneho velenia, ktoré Radu národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) ubezpečovalo, že jednotky dislokované v Donbase sú pripravené na obranu. Podľa neho to však nezodpovedalo skutočnosti, pretože dôstojníci "z terénu" na operatívnych poradách neraz upozorňovali na nedostatočný počet vojakov a techniky, a to najmä v oblasti letiska, kde boli v posledných týždňoch pod sústredeným tlakom protivníka. Tam bolo treba poslať najmodernejšiu techniku a najskúsenejších vojakov, zdôraznil.

 

Stiahnutie vládnych síl z letiska označil Malomuž za "veľkú strategickú chybu" armádneho velenia i RNBO. Pripomenul, že v hre bol aj alternatívny variant v podobe odsunu vojakov a techniky z letiska, ak by vojenské velenie uznalo, že tento objekt preň už nemá strategický význam. Realizáciou tohto variantu by sa predišlo obetiam na životoch, uviedol.

 

"Teraz sme sa stiahli pod tlakom separatistov a s veľkými stratami. Je to veľká tragédia. Letisko už má vojensko-polititickú dôležitosť," vyhlásil Malomuž.

 

 

Hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin v noci nadnes uviedol, že ukrajinská armáda v oblasti doneckého letiska prišla o 597 vojakov. Ozbrojené sily DĽR podľa neho zničili 49 tankov a 47 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov. Celkový počet zranených ukrajinských vojakov presiahol 1500.  

 

Okrem toho vyhlásil, že pri prehľadávaní budovy doneckého letiska sa našlo "veľké množstvo amerických strelných zbraní - útočné pušky, granátomety, výzbroj a komunikačné zariadenia". "Našli sme aj publikácie v európskych jazykoch, obsahovali aj náboženskú tematiku... V troskách nového terminálu sme našli mŕtve telá v uniformách NATO. Osobné veci naznačujú, že títo ľudia boli cudzinci pracujúci pre súkromné vojenské spoločnosti," citovala Basurina agentúra TASS.

 

Boje o letisko, ležiace na severnom okraji Donecka, bašty separatistov, vyvrcholili minulý víkend, keď vystupňované násilie na východe Ukrajiny rozvrátilo relatívny pokojnú situáciu panujúcu od dosiahnutia nového prímeria začiatkom decembra.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies