Exriaditeľ SIS podržal vládnu garnitúru! Politici neovplyvňujú trestné konania, tvrdí

NETKY.SK • 22 September 2021, 07:25 • 2 min
Exriaditeľ SIS podržal vládnu garnitúru! Politici neovplyvňujú trestné konania, tvrdí

BRATISLAVA – Bývalý šéf priznal, že stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v budove SIS mu pomohlo v jeho trestnej veci.

slovakia

left justify in out

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský je presvedčený, že politici neovplyvňujú aktuálne trestné konania. Rovnako si nemyslí, že ich riadi predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a minister financií Igor Matovič. Povedal to v relácii Na telo plus.

 

Tajné stretnutie na SIS
Pčolinský sa vyjadril aj k stretnutiu ústavných činiteľov 17. mája v budove SIS. Podľa medializovaných informácií sa na ňom mali rozprávať o tom, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Exriaditeľ tajných k téme uviedol, že mu toto stretnutie pomohlo v jeho trestnej veci.

„Urobil to pre mňa Denník N, ktorý o tom stretnutí informoval, ktoré bolo úplne nepodstatné a bežné. Ja som bol na mnohých bezpečnostných radách, kde boli ľudia od Úradu jadrového dozoru cez pani prezidentku,“ odpovedal exriaditeľ SIS na otázku, či to teda pre neho urobil jeho nástupca Michal Aláč.

 

Podľa Pčolinského bolo to stretnutie na SIS rovnaké ako rokovanie Bezpečnostnej rady SR, len miesto bolo iné. „Keď sa premiér rozhodne zvolať stretnutie v centrále SIS a riaditeľ služby poskytuje informácie o bezpečnostnej situácii alebo o veciach, ktoré súvisia s právnym štátom, tak je to presne to isté,“ dodal.

 

Prečítajte si tiež: Totálny rozvrat v bezpečnostných zložkách? Bývalý SIS-kár potvrdil vojnu policajtov!

 

Paragraf 363

Pčolinský tiež uviedol, že hnutie Sme rodina by nemalo zdvihnúť ruku za oddelenie právomocí Generálnej a Špeciálnej prokuratúry SR, čím by úrad Daniela Lipšica získal väčšiu autonómiu. Domnieva sa, že takýto krok by si vyžadoval získať ústavnú väčšinu v parlamente, čo podľa neho nezíska. Zároveň ani takúto myšlienku nepodporuje. 

 

Ponechal by bez bez zmeny aj sporný paragraf 363, na základe ktorého bol oslobodený a zbavený obvinenia. "Zo štatistík vyplýva, že ročne 80 až 90 ľudí, ktorí podajú sťažnosť, tak im je aj vyhovené. Z toho vyplýva, že títo ľudia sú nezákonne obvinení alebo vo väzbe," skonštatoval Pčolinský s tým, že 363 by mala ostať v podobe, akej je v súčasnosti. 

 

K odpočúvaniu podnikateľa Zoroslava Kollára uviedol, že nevedel o zastavení jeho odpočúvania, pretože to nariadil jeho vtedajší námestník Boris Beňa. Tvrdí, že to bol práve on, kto bol tým "hancím motorom" na jeho rozpracovanie. Hovorí, že výpoveď Beňu o prijímaní úplatku pre oboch nedáva logiku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona