Exriaditeľ rozviedky SIS: Antiteroristcký balíček je potrebný aj keď vyvoláva niektoré otázniky

NETKY.SK • 10 December 2015, 10:35 • 2 min
Exriaditeľ rozviedky SIS: Antiteroristcký balíček je potrebný aj keď vyvoláva niektoré otázniky

BRATISLAVA - Zákonná úprava, ktorá je zahrnutá v takzvanom antiteroristickom balíčku a ktorý prijalo plénum Národnej rady SR v stredu 9. decembra, je objektívne potrebná i keď vyvoláva niektoré otázniky. Uviedol pre TASR bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igor Cibula.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho názoru advokáti poukazujú najmä na to, že by mohlo dôjsť k zneužitiu rozšírených právomocí polície. "Z toho dôvodu by bolo užitočné, keby nová vláda po voľbách v roku 2016 posúdila uplatňovanie zákona v praxi a na základe toho rozhodla, či pochybnosti vyslovované v súčasnosti boli odôvodnené. Neviem, či rozšírenie právomocí polície je tým hlavným riešením v boji proti nebezpečenstvu terorizmu," povedal bývalý príslušník SIS.

 

"Inak tieto legislatívne úpravy prijaté parlamentom v podstate kopírujú právny režim v zavedených demokraciách. Viaceré návrhy, týkajúce sa oprávnení spravodajských služieb, zvýšia efektívnosť spravodajskej činnosti vo vzťahu ku komunite, ktorá je objektom potenciálneho spravodajského záujmu. Žiaľ, problematika antiteroristických opatrení sa na jednej strane politizovala – a na druhej strane bagatelizovala. Škoda, že v diskusii o  antiteroristickom balíčku sa väčšia pozornosť nevenovala personálnej kvalite spravodajských služieb. Bezpečnostní experti i niektorí politici si nevšimli fakt, že spravodajský boj s terorizmom si bude vyžadovať viac jazykovo a profesionálne podkutých špecialistov, ako aj expertov odborne kompetentných vo využívaní technológií na zber metadát," dodal okrem iného Cibula.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies