Exprezidenta Ukrajiny Janukovyča vyškrtli zo zoznamu hľadaných osôb Interpolu, obvinenia boli politicky motivované a nepodložené

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 07:30 • 2 min
Exprezidenta Ukrajiny Janukovyča vyškrtli zo zoznamu hľadaných osôb Interpolu, obvinenia boli politicky motivované a nepodložené

KYJEV - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (66) už nefiguruje na zozname hľadaných osôb Interpolu.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná policajná organizácia so sídlom vo francúzskom Lyone vyhovela vyškrtnutím Janukovyča zo zoznamu požiadavke jeho britských právnych zástupcov, informoval dnes server Ukrajinská pravda s odvolaním sa na kyjevskú kanceláriu Interpolu.

 

V zdôvodnení sa konštatuje, že obvinenia exprezidenta i jeho najstaršieho syna Alexandra sú politicky motivované a niet pre nich dostatok dôkazov. Po pretrvávajúcich masových protestoch na Ukrajine najvyšší predstaviteľ postsovietskej republiky ušiel vo februári 2014 do susednej Ruskej federácie. Vo vlasti hrozila Janukovyčovi obžaloba z vlastizrady, ale aj korupcie a trestné stíhanie pre smrtiacu streľbu na proeurópskych demonštrantov v Kyjeve.

 

V noci na 12. apríla priniesla tlačová agentúra TASS informáciu, že ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon, ktorý umožňuje odsúdiť exprezidenta Janukovyča a jeho blízkych spolupracovníkov aj v ich neprítomnosti Parlament v Kyjeve prijal návrh daného zákona v prvom čítaní ešte 23. februára a v polovici marca bola táto legislatíva schválená aj v druhom čítaní.

 

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko uviedol, že doterajšie znenie zákona o vedení súdneho procesu v neprítomnosti poskytovalo obhajcom možnosť takýto proces zastaviť alebo odložiť. Novelizácia tohto zákona však Janukovyčovi a jeho právnemu zástupcovi zamedzí odvolať sa na európskych súdoch, dodal Lucenko.

 

Janukovyčov obhajca Vitalij Serďuk vyhlásil, že táto iniciatíva Kyjeva potvrdzuje politickú povahu stíhania bývalého ukrajinského lídra. Podľa Serďuka bude Porošenkov krok preskúmaný Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP), Interpolom, Európskym súdnym dvorom (ECJ) i viacerými ľudskoprávnymi organizáciami. Rusko požiadalo 28. apríla Interpol o zatknutie a vydanie bývalého ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka. Ten čelí v Rusku obvineniam z členstva v ozbrojenej skupine pôsobiacej v polovici 90. rokov v Čečensku a účasti na bojoch proti ruským vojakom.

 

Bývalý šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SKR) Alexandr Bastrykin obvinil v septembri 2015 Jaceňuka z účasti na bojoch v Čečensku v rokoch 1994-1995, ako aj mučenia a popráv ruských vojakov. Mestský súd v juhoruskom meste Jessentuki na neho koncom marca tohto roku vydal zatykač.

 

Ukrajinské ministerstvo vnútra potvrdilo, že od Interpolu dostalo kópiu ruskej žiadosti o Jaceňukovo vydanie, avšak šéf rezortu Arsen Avakov uviedol, že Jaceňuk v Čečensku nikdy nebol a jeho "prenasledovanie ruskými orgánmi je politicky motivované"Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sú dlhodobo výrazne poznačené ozbrojeným konfliktom na východe Ukrajiny a anexiou ukrajinského polostrova Krym ruskou stranou v marci 2014.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona