Exprezidenta Pakistanu odsúdili za vlastizradu, trest smrti ho neminie

NETKY.SK • 17 December 2019, 10:56 • 2 min
Exprezidenta Pakistanu odsúdili za vlastizradu, trest smrti ho neminie

ISLAMABAD - Súd v Islamabade odsúdil v utorok v neprítomnosti generála Parvíza Mušarrafa, bývalého pakistanského prezidenta a šéfa armády, na trest smrti. Trojčlenná porota ho uznala vinným z vlastizrady.

slovakia

left justify in out

Parvíz Mušarraf

Generál Mušarraf vládol Pakistanu v rokoch 1999 až 2008, pričom k moci sa dostal vojenským prevratom. V súčasnosti sa nachádza v exile v Dubaji, kam smel vycestovať za účelom liečenia sa v roku 2016. Obvinenie z vlastizrady sa týka jeho rozhodnutia z roku 2007 zaviesť v krajine výnimočný stav krátko pred tým, ako sa mal najvyšší súd vyjadriť k pochybnostiam o zákonnosti jeho zvolenia do funkcie prezidenta, ktorým bol v rokoch 2001 až 2008.

 

img
 

Odsúdenie za vlastizradu

Mušarraf ušiel po strate moci do Británie, odkiaľ v marci 2013 pricestoval opäť do vlasti, aby sa uchádzal vo voľbách o návrat do vrcholovej politiky. Jeho plány však prekazili rozhodnutia súdov, ktoré na neho uvalili domácu väzbu a začali proti nemu konať vo viacerých kauzách vrátane atentátu na expremiérku Bénazír Bhuttovú. Do dobrovoľného exilu do Dubaja odišiel, aby sa vyhol trestnému stíhaniu v prípade Bhuttovovej vraždy alebo za vlastizradu. V utorok sa stal vôbec prvým bývalým vojenským vládcom Pakistanu, ktorého odsúdili za pozastavenie platnosti pakistanskej ústavy.

 

Vláda vojenských vodcov

Obvinenie generála Mušarrafa v roku 2014 za vlastizradu bolo veľmi významným okamihom v krajine. Mnohí vodcovia pakistanskej armády buď vládli krajine bezprostredne po prevratoch, ako to urobil generál Mušaraf, alebo mali významný vplyv na tvorbu politiky počas obdobia civilnej vlády. 

 

img

 

Viac o minulosti Mušarrafa

V roku 1998 bol menovaný za vodcu pakistanskej armády. Počas Kargilskej vojny, ktorá prebehla v máji 1999, vzniklo mnoho nezrovnalostí medzi ním a premiérom Nawazom. Konflikt skončil tým, že Mušarraf sa chopil moci v krajine. Počas jeho vládnutia prežil početné pokusy o atentát. Je známy tým, že po útokoch z 11. septembra podporil "vojnu proti terorizmu" napriek nesúhlasu domácej opozícii.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona