Exprezident Václav Klaus v blížiacich sa voľbách kandidovať nebude

NETKY.SK • 28 August 2013, 18:33 • 2 min
Exprezident Václav Klaus v blížiacich sa voľbách kandidovať nebude

PRAHA - Bývalý český prezident Václav Klaus nebude kandidovať v blížiacich sa predčasných voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Exprezident označil dnes rozhodnutie nekandidovať za bolestivé a zdôvodnil ho tým, že volebný subjekt, ktorý by vznikol s týmto cieľom, by nespĺňal predstavy, s ktorými sa on osobne pohybuje v politike. Informovali o tom internetové servery Klaus.cz, iDNES.cz, ako aj spravodajská televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

"Po veľmi intenzívnej práci a desiatkach schôdzok a rokovaní som zistil, že v krátkom čase, ktorý zostáva do volieb, možno síce vytvoriť volebný subjekt, ktorý by určitým spôsobom mohol uspieť, ale nesplňoval by predstavy, s ktorými sa v politike pohybujem, a ktorý by i pri prípadnom volebnom úspechu mohol v politike dlhodobo štandardne pôsobiť. Preto som sa - po dlhom a bolestivom rozhodovaní - rozhodol v týchto voľbách nekandidovať," konštatuje sa vo vyhlásení českého exprezidenta. Klaus podľa vlastných slov nesmierne oceňuje, že mnoho jednotlivcov, politických hnutí i menších politických strán bolo ochotných prekročiť nielen svoje názorové rozdiely, ale aj rozdielnosť svojich bývalých politických angažmánov, keď si často boli skôr súpermi ako spojencami.

Na margo rôznych špekulácií exprezident potvrdil, že najviac pozitívneho v tomto pokuse o rýchle vytvorenie nového politického subjektu vykonala Jana Bobošíková. "Našiel som v nej najväčšiu ochotu hľadať riešenie, ktoré by mohlo integrovať veľmi rôznorodú skupinu ľudí podobne cítiacich vážnu situáciu našej krajiny a tragický stav našej politickej scény. Jej chcem poďakovať osobitne," konštatoval Klaus.

Podľa niekdajšieho najvyššieho českého predstaviteľa týmto pokusom pre neho nič nekončí. "V priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov rád aktívne pomôžem tým, ktorí i bezo mňa pôjdu do tohto volebného súboja. Po uskutočnení predčasných volieb a po oboznámení sa s ich výsledkom som pripravený - spoločne so všetkými, ktorí o to budú stáť - sa pýtať, čo s pravicou v našej krajine a s jej doteraz najvýraznejším predstaviteľom - Občianskou demokratickou stranou (ODS) - urobiť v budúcnosti," uzavrel český exprezident.

Klausovo rozhodnutie vnímajú pozitívne predstavitelia TOP 09 i ODS

Za múdre označil dnes rozhodnutie exprezidenta Václava Klausa nekandidovať v blížiacich sa voľbách do českej snemovne líder TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podľa jeho názoru si Klaus zrátal, že by sa mu jeho návrat do politiky nemusel vydariť. "Múdro rozoznal, že by mu to neprospelo a v dnešnej nálade by veľký úspech nemal. Naopak, keď sa bude vyjadrovať čas od času ako štátnik, tak ho bude viac počuť, ako keby sa teraz opotreboval," citoval slová českého exministra zahraničných vecí ČR internetový server Novinky.cz. Schwarzenbergov stranícky kolega, prvý podpredseda TOP 09 a exminister financií ČR Miroslav Kalousek reagoval na Klausovo rozhodnutie slovami: "Kandidovať alebo nekandidovať je slobodné právo každého občana a (bývalý) prezident toto právo využil."

Úradujúci šéf Občianskej demokratickej strany (ODS), exminister priemyslu a obchodu ČR Martin Kuba podobné rozhodnutie od Klausa očakával. Vo vysielaní spravodajskej televízie ČT24 ho označil za múdre a dodal: "Chcem oceniť jeho prístup, ktorý nebude drobiť hlasy pre pravicu."

Klausovo rozhodnutie privítal podpredseda ODS, exminister spravodlivosti ČR Jiří Pospíšil. "Otvára cestu k tomu, aby sme našli nejakú formu spolupráce. Bolo by smutné, keby Václav Klaus kandidoval proti ODS a vzájomne by sme si konkurovali," uviedol podpredseda ODS pre denník Právo. Podľa Pospíšila by Klaus mohol byť napríklad kandidátom ODS vo voľbách do Európskeho parlamentu. "Mne osobne by sa páčilo, keby sa tejto otázke venoval," poznamenal, dodal však, že hovorí za seba, nie za celú stranu.

Šéf senátorov za ODS Jaroslav Kubera označil exprezidentovo vyhlásenie za výborné. "Václav Klaus je človek premýšľavý, nechodí do vopred prehratých projektov. Vie, že predčasné voľby sú strašne blízko a že by do nich nič zmysluplného nevytvoril," uviedol na margo rozhodnutia bývalej hlavy štátu. Podľa jeho slov pre denník Právo by sa ODS mala teraz zdržať akýchkoľvek komentárov a nemala by po druhý raz urobiť tú istú chybu. "Prvé úvahy by sme mali vysloviť až po výsledku predčasných volieb," dodal významný predstaviteľ občianskych demokratov.

Pražský exprimátor Pavel Bém (ODS), ktorý v utorok podporil vznik novej českej pravicovej strany, vníma podľa vlastných slov Klausov krok ako štátnický a politicky rozvážny. Klausova chvíľa podľa jeho názoru ešte len príde. Dnešné rozhodnutie bývalej hlavy štátu ho neprekvapilo a najmenej z troch dôvodov ho privíta, uviedol pre internetový server Lidovky.cz. Ako konkretizoval, od narýchlo založenej strany by sa veľa očakávalo a ani prípadný zisk desiatich percent hlasov by nemusel byť vnímaný ako Klausovo víťazstvo. Vzhľadom na kľúčové postavenie Václava Klausa v celom integračnom prúde na pravej strane politického spektra si na začiatku nemôže exprezident dovoliť prehru. Ďalším dôvodom je pretrvávajúca slabosť integračnej sily českej pravice a napokon i snaha zabrániť rozdrobeniu pravicových hlasov, ku ktorému by v prípade úspechu novej strany došlo. Klaus si podľa slov Béma dobre uvedomil, že by náhlym krokom oslabil hlavne ODS. "Jej volebný zisk bude pre nasledujúcu silu autentickej pravice v snemovni rozhodujúci. Z tohto dôvodu vnímam krok Václava Klausa ako štátnický a politicky rozvážny," uzavrel niekdajší primátor Prahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona