Exprezident Ukrajiny nevidí zmysel v odvolaní celej vlády, žiada tresty len pre jednotlivcov

NETKY.SK • 16 December 2013, 09:54 • 2 min
Exprezident Ukrajiny nevidí zmysel v odvolaní celej vlády, žiada tresty len pre jednotlivcov

KYJEV - Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk je presvedčený, že nie je dôvod na demisiu celej ukrajinskej vlády. Vyslovil sa však za potrestanie tých jej členov, ktorí sú zodpovední za prípravu asociačnej zmluvy s EÚ.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre denník Vesti Kravčuk uviedol, že "netreba splniť všetky požiadavky, ktoré sú prekladané". Dodal, že pre krajinu je teraz dôležité potrestať tých, ktorí sú zodpovední za rozohnanie prívržencov opozície počas ich demonštrácie na Námestí nezávislosti, a tých, "ktorí sú vinní za to, že asociačná zmluva s EÚ bola zle skoncipovaná". "Je to niekto z vlády, ale ja neviem kto," vyhlásil Kravčuk.

Agentúra UKRINFORM dnes informovala, že v dohľadnom čase sa očakáva odvolanie z funkcií ministra ekonomického rozvoja a obchodu Igora Prasolova, šéfa diplomacie Leonida Kožaru a ministra pre priemyselnú politiku Michajla Korolenka - za to, že neinformovali vládu o hrozbách, ktoré by pre ekonomiku Ukrajinu prinieslo podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ. Podľa časti poslancov z vládnej Strany regiónov by potrestaní mali byť aj ekonomickí ministri z minulých vlád.  

V snahe pomôcť vyriešiť politickú krízu na Ukrajine Kravčuk minulý týždeň inicioval a zorganizoval rokovania za okrúhlym stolom, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia vlády, opozície a občianskej spoločnosti. 

Ďalšie zasadnutie za okrúhlym stolom by sa malo uskutočniť v utorok, informovala agentúra UKRINFORM. Spresnila, že prezident Viktor Janukovyč sa na ňom zrejme nezúčastní, keďže na utorok je naplánovaná jeho návšteva v Moskve, kde sa uskutoční zasadnutie medzivládnej komisie a schôdzka s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ukrajina v súčasnosti prechádza politickou krízou, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády premiéra Mykolu Azarova a prezidenta Viktora Janukovyča pozastaviť prípravy na podpísanie asociačnej zmluvy a zmluvy o voľnom obchode s EÚ. Vláda tento krok zdôvodnila obavou zo závažných dôsledkov, ktoré by mohli následne nastať v podobe razantného zníženia objemu obchodnej výmeny s Ruskom.

Od 21. novembra, keď toto rozhodnutie padlo, sa na Ukrajine konajú demonštrácie prívržencov i odporcov eurointegrácie. Počas nedeľňajšej demonštrácie v centre Kyjeva jej účastníci prijali rezolúcie, ktorými žiadali prepustenie všetkých politických väzňov, vypísanie predčasných parlamentných a prezidentských volieb, zmenu vládneho systému v krajine, a "zakázali" Janukovyčovi podpísať zmluvu o pripojení Ukrajiny k colnej únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies