Exprezident Chatámí vyzval na znovuzvolenie Rúháního

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 18:50 • 2 min
Exprezident Chatámí vyzval na znovuzvolenie Rúháního

TEHERÁN - Bývalý iránsky reformistický prezident Mohammad Chatámi vyzval dnes iránskych voličov, aby v budúcotýždňových voľbách podporili súčasnú hlavu štátu Hasana Rúháního.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP.

 

Chatámí, jeden z najvýraznejších iránskych reformistických politikov, zverejnil na internete videozáznam vyjadrujúci podporu centristickému prezidentovi Rúhánímu.

 

Podľa Chatámího bola Rúháního vláda úspešná napriek všetkým "obmedzeniam a problémom". Znovuzvolenie súčasného prezidenta podľa jeho slov zabezpečí obyvateľom Iránu "sociálnu a ekonomickú spravodlivosť".

 

Muhammad Chatámí zastával prezidentský úrad v rokoch 1997-2005. Pred štyrmi rokmi zrejme zohral kľúčovú úlohu pri prvom zvolení Hasana Rúháního, keď dokázal na jeho podporu zmobilizovať reformne ladených voličov.

 

Chatámí je považovaný za duchovného vodcu súčasných iránskych reformistov. Napriek zákazu vystupovania v oficiálnych médiách si udržiava silný vplyv najmä medzi mladými Iráncami.

 

Prezidentské voľby v Iráne sa budú konať 19. mája. O podporu voličov sa uchádza šesť kandidátov, okrem Rúháního aj konzervatívny duchovný Ebráhím Raísí, teheránsky starosta Mohammad Báker Kálíbáf, prvý viceprezident Eshák Džahángírí, bývalý minister kultúry Mostafá Mirsálim a exminister telesnej výchovy Mostafá Hášemí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies