Exprezident Carter vyzval USA na riešenie sýrskej krízy spolu s Ruskom a Iránom

NETKY.SK • 17 September 2015, 09:25 • 2 min
Exprezident Carter vyzval USA na riešenie sýrskej krízy spolu s Ruskom a Iránom

MOSKVA - Bývalý americký prezident Jimmy Carter vyzval Spojené štáty, aby spoločne s Ruskom a Iránom našli riešenie sýrskej krízy, ktorá si vyžiadala už vyše 220.000 mŕtvych a vyše 7,6 milióna vysídlených osôb. Opatrenie má byť prvým významným krokom k zastaveniu migrantského exodu z Blízkeho východu.

slovakia

left justify in out

"Najlepšia by bola zrejme dohoda so Sýriou", keďže väčšina utečencov pochádza z tejto krajiny, uviedol exprezident na výročnom zasadaní svojej neziskovej organizácie Carter Center. Jeho slová v stredu citovala agentúra RIA Novosti.

 

"V súčasnosti je na planéte viac utečencov z vojnových zón, než kedykoľvek v dejinách; viac než po druhej svetovej vojne. Približne štvrtinu celkového obyvateľstva Libanonu tvoria dnes utečenci zo Sýrie. Jordánsko je tým takisto vážne postihnuté. Mnoho utečencov prijalo tiež Turecko," vysvetlil Carter.

 

Zhoršujúca sa migračná kríza v Európe podnietila mnohých politikov a expertov k tomu, aby vyzvali USA na zmenu postoja voči Damasku. Washington totiž stále trvá na tom, že mier v tejto vojnou sužovanej krajine sa dá dosiahnuť jedine vtedy, ak odstúpi sýrsky prezident Bašár Asad, píše RIA Novosti.

 

Carter považuje tento prístup za chybný, naznačil však možnosť zmeny stratégie zo strany administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu.

 

"Domnievam sa, že USA ihneď vylúčili akúkoľvek možnosť, že sa prezident Asad bude podieľať na rozhodovaní o tom, čo sa bude diať so Sýriou v budúcnosti. Na druhej strane Rusko a Irán podporujú jeho vládu, pričom Islamský štát má pod kontrolou obrovské územie východnej časti Sýrie," poznamenal Carter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona