Expresné vlaky vyššej kvality pôjdu v priaznivejších časoch

NETKY.SK • 18 Február 2015, 15:09 • 2 min
Expresné vlaky vyššej kvality pôjdu v priaznivejších časoch

BRATISLAVA - Expresné vlaky najvyššej kvality, InterCity vlaky ZSSK, budú zastavovať na jedenástich staniciach.

slovakia

left justify in out

"Od marca začnú zastavovať aj v železničných staniciach Vrútky a Ružomberok," informovala agentúru SITA hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová. Upozornila zároveň, že sa súčasne upravujú časy jazdy vybraných IC spojov. Napríklad ranné aj večerné InterCity spojenie z Bratislavy do Košíc bude jazdiť o dve hodiny skôr. Zmeny sú súčasťou pravidelnej jarnej úpravy cestovných poriadkov, ktorá tento rok nadobudne účinnosť od nedele 1. marca.

 

K existujúcim deviatim zastávkam InterCity vlakov ZSSK (vrátane východiskovej stanice) pribudnú dve ďalšie, a to v silných železničných uzloch Vrútky a Ružomberok. Doteraz v oboch staniciach zastavovali len diaľkové vlaky nižšej kategórie ako InterCity a regionálne vlaky. IC vlaky tak budú zastavovať v staniciach: Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina, Vrútky, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad-Tatry, Spišská Nová Ves, Kysak a Košice. ZSSK naposledy rozširovala počet zastávok v decembri, kedy IC vlaky začali zastavovať aj v Spišskej Novej Vsi. Nové zastavenia ZSSK pridáva na základe požiadavky cestujúcich a sledovania dopravných prúdov. "Vrútky sú veľká prestupná stanica a Ružomberok patrí k miestam s najvyšším počtom cestujúcich na severe Slovenska. Úsek Žilina - Liptovský Mikuláš (83 km) bol súčasne najdlhším medzistaničným pásmom na trase IC vlakov, preto prirodzene práve tu dochádza k zahusteniu zastávok. Napriek novým zastaveniam sa čas jazdy nepredlžuje," uviedla ďalej Jana Morháčová. Podľa riaditeľa obchodu ZSSK Jozefa Schmidta cestujúci získavajú "vyššiu kvalitu, kratší čas cestovania a nové služby v najatraktívnejších časoch počas dňa aj týždňa". 

 

ZSSK súčasne posunie odchody ranného (IC 501 Gerlach) a večerného (IC 505 Lyoness) IC vlaku z Bratislavy do Košíc o dve hodiny skôr. Zmeny sa robia na základe požiadaviek cestujúcich. Ranný vlak z hlavného mesta smerom do Žiliny a Košíc pôjde o pol ôsmej a večerný o pol štvrtej. Tí, čo cestovali do vzdialenejších miest východného Slovenska totiž podľa ZSSK žiadali posunúť spoj tak, aby bol v Košiciach skôr ako o pol jedenástej večer, keďže ďalej prestupujú do regionálnych vlakov. Zároveň sa zmení aj rozpis IC vlaku Šarišan, jazdiaci medzi Bratislavou a Humenným cez Prešov v piatok a v nedeľu, ktorý pôjde v porovnaní doterajšími odchodmi o dve hodiny neskôr. S úpravou jazdného času IC Šarišan súvisí aj zmena nedeľného IC vlaku z Košíc (IC 1 500 Kriváň), ktorý pôjde dve hodiny pred ním. Naďalej v najsilnejších dňoch týždňa - v piatok a v nedeľu, pôjde sedem IC vlakov. Posledný vlak bude po novom vlakom, ktorí jazdí po trase cez Prešov do Humenného. Viac informácií možno nájsť na https://www.slovakrail.sk/.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona