Expremiérku Tymošenkovú znova obvinili, teraz z pokusu o spreneveru

NETKY.SK • 14 Október 2011, 19:30 • 2 min
Expremiérku Tymošenkovú znova obvinili, teraz z pokusu o spreneveru

Expremiérku Tymošenkovú znova obvinili, teraz z pokusu o spreneveru

slovakia

left justify in out

img

Ukrajinská štátna bezpečnostná služba USB dnes obvinila expremiérku Juliu Tymošenkovú z pokusu o spreneveru 405 miliónov dolárov (295 miliónov eur). Trestné stíhanie sa vzťahuje na dlh plynárenskej spoločnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny, ktorú Tymošenková pred 15 rokmi riadila.
Spolu s ňou je obvinený aj vtedajší premiér Pavel Lazarenko, ktorý si aktuálne odpykáva trest väzenia v Spojených štátoch za pranie špinavých peňazí a iné zločiny.
Líderku ukrajinskej opozície len tento týždeň odsúdili na sedemročné väzenie za zneužitie právomocí v kauze dohody o dodávkach ruského plynu z roku 2009. Rozsudok vyvolal ostrú kritiku Západu, ako aj Ruska.
V prípade uznania viny v novom prípade môže Tymošenkovej hroziť ďalších 12 rokov za mrežami.
Trestné stíhanie súvisí s vyšetrovaním dlhu, ktorý Jednotné energetické systémy Ukrajiny dlhovali ruskému ministerstvu obrany.
"Julia Tymošenková, ako prezidentka a skutočná majiteľka Jednotných energetických systémov, je obvinená z pokusu o spreneveru peňazí z ukrajinského rozpočtu predbežnou dohodou s vtedajším premiérom Pavlom Lazarenkom," uviedol šéf vyšetrovacieho odboru SBU Ivan Derevjanko.
Oficiálne vyšetrovanie v Rusku v rovnakom prípade proti Tymošenkovej bolo stiahnuté v roku 2005 vzhľadom na premlčaciu dobu.
Derevjanko povedal, že k znovuotvoreniu prípadu došlo po tom, ako Kyjev dostal list od ruského ministerstva obrany s požiadavkou uhradiť dlh.
"Ukrajinská bezpečnostná služba sa pokúša oživiť prípad Jednotných energetických systémov spred 15 rokov, ktorý bol napokon uzavretý ako falošný," reagovala Tymošenkovej opozičná strana BJuT.
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyjadril podporu reforme trestného poriadku, ktorá by prípadne umožnila prepustenie Tymošenkovej z väzenia. Zákon, ktorý slúžil ako podklad na odsúdenie expremiérky, označil za zastaraný a hodný zmeny. 
Prezident uviedol, že zmeny by mohli byť prijaté do rozhodnutia o odvolaní voči rozsudku, pričom súd by zmenu vzal do úvahy.

Zdroj: TASR/RIA NOVOSTI



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies