Expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková kandiduje na post šéfky OSN

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 07:47 • 2 min
Expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková kandiduje na post šéfky OSN

NEW YORK - Novozélandská vláda dnes oznámila, že nominovala bývalú premiérku Helen Clarkovú na funkciu generálnej tajomníčky OSN. Uviedla to agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra Johna Keya má Clarková tú správnu kombináciu zručností a skúseností na tento významný post.

"Helen Clarková má veľké množstvo skúseností v medzinárodných záležitostiach, ktorým môžu ostatní kandidáti ťažko konkurovať. Je skvelou poslucháčkou a komunikátorkou a ja viem, že to zaváži, ak ju zvolia," povedal Key o 66-ročnej političke.

 

Clarková je od roku 2009 riaditeľkou Programu OSN pre rozvoj (UNDP). Predtým bola deväť rokov predsedníčkou vlády Nového Zélandu.

 

"O zvolenie sa uchádzam na základe mojich schopností a očakávala by som, že v 21. storočí mi bude venovaná rovnaká pozornosť ako každému mužovi," povedala Clarková agentúre Reuters. Najväčšími problémami, ktorým čelí OSN, sú podľa nej "meniaci sa charakter otázok mieru a bezpečnosti" - tie sú úplne iné, ako boli v čase vzniku svetovej organizácie pred vyše 70 rokmi. "Vyžaduje si to nové nástroje," konštatovala Clarková.

 

Clarková by bola prvou ženou v najvyššej funkcii v Organizácii Spojených národov. Jej terajší generálny tajomník, Juhokórejčan Pan Ki-mun, odchádza z tohto postu 31. decembra po dvoch päťročných funkčných obdobiach.

 

Okrem Clarkovej sa o tento post uchádza sedem kandidátov, z toho sú tri ženy: generálna riaditeľka Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová z Bulharska, bývalá chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová a niekdajšia šéfka diplomacie Moldavska Natalia Ghermanová.

 

Zvyšnými štyrmi kandidátmi sú bývalý macedónsky minister zahraničných vecí Srgjan Kerim, čiernohorský exminister zahraničných vecí Igor Lukšič, bývalý slovinský prezident Danilo Türk a Portugalčan António Guterres, niekdajší šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

 

Valné zhromaždenie OSN vlani v septembri rozhodlo, že voľba nového generálneho tajomníka OSN bude otvorenejšia než doteraz. Na kandidatúru boli výslovne vyzvané ženy. Kandidáti sa na budúci týždeň predstavia vo Valnom zhromaždení (VZ) OSN. Jedného z nich potom vyberie 15-členná Bezpečnostná rada OSN a predloží na hlasovanie VZ OSN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies