Expremiéra Merabišviliho odsúdili na päť rokov väzenia za korupciu

NETKY.SK • 17 Február 2014, 14:42 • 2 min
Expremiéra Merabišviliho odsúdili na päť rokov väzenia za korupciu

TBILISI - Súd v gruzínskom meste Kutaisi odsúdil dnes bývalého premiéra Vana Merabišviliho na päť rokov väzenia za korupciu a zneužitie právomocí.

slovakia

left justify in out

Opozícia považuje proces za politicky motivovaný.
      

Merabišvili, ktorý patril medzi popredných predstaviteľov tzv. ružovej revolúcie z roku 2003, bol v rokoch 2004-12 ministrom vnútra a na štyri mesiace roka 2012 i premiérom počas vlády prezidenta Michaila Saakašviliho.
      

Zatkli ho vlani v máji spolu s guvernérom východogruzínskeho regiónu Kachetia Zurabom Čiaberašvilim v prípade sprenevery piatich miliónov lari (dva milióny eur), ktoré zneužili na financovanie volebnej kampane ich strany Zjednotené národné hnutie (ENM) v roku 2012.
      

Právni zástupcovia odsúdeného podľa agentúry Reuters oznámili, že sa proti rozsudku odvolali. "Je zrejmé, že súd neustál tlak zo strany vlády," uviedol právnik ENM Giga Bokeria.
      

Merabišvili je najvyššie postaveným predstaviteľom, akého v Gruzínsku odsúdili od víťazstva koalície Gruzínsky sen, vedenej miliardárom Bidzinom Ivanišvilim, vo voľbách v roku 2012, ktorým sa skončila deväť rokov trvajúca Saakašviliho dominancia.
      

Súd v tom istom procese rozhodoval aj o Čiaberašvilim, bývalom ministrovi zdravotníctva, ktorého zbavil obvinenia zo zneužitia právomocí a uznal vinným zo zanedbania úradnej povinnosti, za čo mu vymerali finančný trest 50.000 lari (20.000 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies