Expremiéra Josého Sócratesa prepustili do domáceho väzenia

NETKY.SK • 6 September 2015, 12:01 • 2 min
Expremiéra Josého Sócratesa prepustili do domáceho väzenia

LISABON - Po viac ako deviatich mesiacoch prepustili v sobotu - deň pred jeho 58. narodeninami - z vyšetrovacej väzby bývalého portugalského premiéra Josého Sócratesa.

slovakia

left justify in out

Socialista podozrivý z korupcie je odteraz v domácom väzení, keďže pominula hrozba, že by mohol ovplyvňovať vyšetrovanie, oznámil sudca Carlos Alexandre.

 

Sócratesa zatkli koncom novembra 2014 ako prvého bývalého predsedu vlády v dejinách Portugalska. Obvinený bol z prania špinavých peňazí, korupcie a daňových únikov. Expremiér tieto obvinenia dodnes odmieta.

 

Jeho právnik Joao Araújo cez víkend podľa agentúry DPA povedal, že chce dosiahnuť úplné oslobodenie svojho mandanta. "Prokuratúra nepredložila žiadne fakty a žiadne dôkazy a po deviatich mesiacoch stále nevzniesla obžalobu," vyhlásil Araújo.

 

Sócratesa mali prepustiť do domáceho väzenia už v júni, to však odmietol, pretože by musel na členku nosiť elektronický náramok. Teraz hliadkujú pred jeho bytom policajti.

 

Premiérom bol Sócrates v rokoch 2005-2011. Socialistov doviedol v roku 2005 k absolútnej väčšine a najlepšiemu volebnému výsledku v histórii. Jeho volebné víťazstvo v roku 2009 už bolo tesné. V marci 2011 odstúpil počas najhoršej hospodárskej krízy v dejinách Portugalska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies