Expremiér Gruevski nezostavý novú Macedónsku vládu, zamietol požiadavky Albáncov

NETKY.SK • 13 Január 2017, 17:42 • 2 min
Expremiér Gruevski nezostavý novú Macedónsku vládu, zamietol požiadavky Albáncov

SKOPJE - Prvý pokus o vytvorenie novej macedónskej vlády sa v postjuhoslovanskej republike zmietanej dlhodobo vnútropolitickou krízou nevydaril.

slovakia

left justify in out

Predseda konzervatívnej VMRO-DPMNE (Vnútornej macedónskej revolučnej organizácie - Demokratickej strany macedónskej národnej jednoty), expremiér Nikola Gruevski poverený v uplynulých dňoch zostavením kabinetu totiž dnes v Skopje odmietol všetky požiadavky jednej zo strán zastupujúcich záujmy albánskeho etnika - Demokratickej únie za integráciu (DUI).

 

Pre Gruevského to však znamená nemalý problém, pretože všetky ostatné parlamentné strany odmietli spoluprácu s týmto čoraz viac autokraticky vládnucim nacionalistom, pričom jeho VMRO-DPMNE disponuje v 120-člennom zákonodarnom zbore iba 51 kreslami.

Tri politické strany, ktoré zastupujú etnických Albáncov tvoriacich štvrtinu populácie Macedónska, ešte v sobotu schválili spoločnú platformu, ktorou žiadajú väčší podiel na rozhodovaní o záležitostiach krajiny. Výmenou za to má byť ich prísľub podporiť vznikajúcu koaličnú vládu.

 

Medzi ich požiadavkami bola novela ústavy, ktorá by definovala Macedónsko ako krajinu, kde albánčina a macedónčina majú postavenie oficiálnych jazykov, ďalej schválenie rezolúcie, ktorou parlament odsúdi perzekúcie albánskej menšiny, najmä v rokoch 1912-1956, ale aj uplatňovanie princípu rovnoprávnosti pri obsadzovaní funkcií v armáde, bezpečnostných zložkách, tajných službách a justícii, či zastúpenie na rokovaniach s Gréckom týkajúcich sa sporu o názov krajiny. Politickí činitelia albánskeho pôvodu chceli tiež zriadenie úradu špeciálneho prokurátora, aby prešetril podozrenia z korupcie a obvinenia, ktoré viedli k predčasným voľbám ako nástroju riešenia politickej krízy v krajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies