Expremiér Brown navrhol kompromis v spore o škótske referendum

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 17:06 • 2 min
Expremiér Brown navrhol kompromis v spore o škótske referendum

KIRKCALDY - Bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown navrhol kompromis v spore o druhé referendum o nezávislosti Škótska.

slovakia

left justify in out

Brown podľa textu prejavu, ktorý predniesol na podujatí v meste Kirkcaldy ležiacom neďaleko Edinburghu, navrhol, aby Škótsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva a napriek tzv. brexitu, teda vystúpeniu Londýna z Európskej únie, mohlo uzatvoriť vlastné dohody s ostatnými štátmi Európskej únie.

 

Podľa expremiéra z rokov 2007-2010 by Škótsko malo mať kontrolu nad oblasťami ako sú dane, poľnohospodárstvo a rybolov. Britská centrálna banka Bank of England by sa mala zmeniť na Bank of England, Scotland, Wales and Northern Ireland s plným zastúpením v Škótsku, čo má "podporiť skutočnosť, že libra je pre každého".

 

Podpredseda Škótskej národnej strany (SNP) Angus Robertson takéto riešenie odmieta. "Labouristická strana v súčasnosti nie je schopná ani doručiť pizzu. Vo Westminsteri sú v opozícii, sú úplne rozdelení. Labouristi sú v Škótsku teraz takí slabí, že ani nie sú (politickou) silou," citoval Robertsona spravodajský kanál BBC.

 

S pozitívnymi reakciami sa Brownov návrh nestretol ani v Konzervatívnej strane, u škótskych zelených či škótskych liberálnych demokratov.

 

V prípade brexitu chce Škótsko zostať súčasťou jednotného európskeho trhu. To však odmieta britská premiérka Theresa Mayová.

 

Predsedníčka škótskej vlády a šéfka SNP Nicola Sturgeonová sa preto snaží o vypísanie nového referenda o nezávislosti. Mandát na to chce na budúci týždeň získať od škótskeho parlamentu. Plebiscit by sa mal konať medzi jeseňou 2018 a jarou 2019, teda ešte pred realizáciou brexitu.

 

Väčšina Škótov hlasovala vo vlaňajšom referende za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies