Expredseda Siete Radoslav Procházka zostáva v strane ako radový člen

NETKY.SK • 13 August 2016, 17:41 • 2 min
Expredseda Siete Radoslav Procházka zostáva v strane ako radový člen

TRNAVA - Expredseda Siete Radoslav Procházka zostáva v strane ako radový člen. Po sneme nemá žiadnu stranícku funkciu.

slovakia

left justify in out

„Bolo to demokratické hlasovanie,“ konštatoval o voľbe nového predsedu. Procházka zostáva tiež poslancom NR SR.


Novozvolený predseda Siete Roman Brecely pred novinármi povedal, že Procházka Sieť dostal do parlamentu a vládnej koalície, za čo mu patrí vďaka. Zo Siete chce mať Brecely modernú stranu. Podľa neho v Sieti nejde o vzkriesenie, ale konsolidáciu, čo vníma ako manažérsku úlohu. „Jednou z prvoradých úloh bude pre mňa nastavenie férovej komunikácie s poslancami, ktorí nás reprezentujú v parlamente,“ povedal. Dlhy sa chystá riešiť, nevidel zatiaľ finančné výkazy.


Snem Siete zrušil kompetenciu predsedu, ktorá mu vyplývala zo stanov, že v prípade naliehavej potreby, vyvolanej náhlymi politickými okolnosťami a na účely ochrany dobrého mena, môže konať sám na miesto príslušného orgánu Siete. Procházka tento bod stanov využil, keď v júni odvolal z funkcie prvého podpredsedu strany Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva Martina Fedora. Delegáti zároveň odmietli zrušiť toto rozhodnutie Procházku, čo požadovala pätica poslancov okolo Andreja Hrnčiara. Za zrušenie odvolania Hrnčiara bolo 20 delegátov a Fedora 21. Procházka odvolal 17. júna prvého podpredsedu strany Sieť Andreja Hrnčiara. Dôvodom malo byť rokovanie s predsedami strán Smer-SD a Most-Híd o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na druhej strane, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete. Z rovnakého dôvodu odvolal z funkcie člena predsedníctva a spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora.


Minister dopravy Roman Brecely bol dnes zvolený za nového predsedu strany Sieť. Do funkcie ho zvolili delegáti na mimoriadnom sneme v prvom kole voľby. Brecely bol napokon jediným kandidátom na predsedu Siete. Podporilo ho 86 delegátov zo 125 prítomných. Člen predsedníctva Tomáš Stoklasa sa pred prvým kolom voľby predsedu vzdal kandidatúry práve v prospech Brecelyho. Poslanec NR SR Eduard Adamčík zas opustil rokovanie snemu spolu s ďalšími štyrmi poslancami NR SR. Brecelyho zvolením vo funkcii predsedu skončil zakladateľ strany Radoslav Procházka. Ten dnes na začiatku snemu oznámil, že zvolením svojho nástupcu končí vo funkcii a nebude sa o ňu opäť uchádzať.


Okrem predsedu delegáti zvolili aj dvoch podpredsedov a troch členov predsedníctva. Novými podpredsedami sa stali Tomáš Stoklasa, ktorý sa pôvodne uchádzal o post predsedu a žilinský mestský poslanec Martin Kapitulík. Ako podpredsedovia zostali Eduard Adamčík a Katarína Cséfalvayová a členom predsedníctva Igor Janckulík.
Ešte pred voľbou predsedu pätica poslancov NR SR okolo Andreja Hrnčiara odišla z rokovania snemu Siete v Trnave, pretože nepresadila pri schvaľovaní programu, aby delegáti najskôr rokovali o tom, aby snem zrušil rozhodnutie Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora. Spolu s Hrnčiarom odišli Martin Fedor, Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies