Expozícia Vojenského historické múzea je opäť prístupná verejnosti

NETKY.SK • 30 August 2011, 13:06 • 2 min
Expozícia Vojenského historické múzea je opäť prístupná verejnosti

Expozícia Vojenského historické múzea je opäť prístupná verejnosti

slovakia

left justify in out

img

Pre širokú verejnosť včera,  v deň výročia Slovenského národného povstania (SNP), v meste Svidník opätovne sprístupnili expozíciu Vojenského historického múzea (VHM), ktorá prešla v uplynulom období rozsiahlou rekonštrukciou. S jej novou podobou sa dnes do 15.00 h zoznámili približne dve stovky návštevníkov.
      "Dnešným dňom sme verejnosti sprístupnili novú centrálnu expozíciu múzejného oddelenia VHM vo Svidníku, ktorá bola z dôvodu rekonštrukcie, reinštalácie a modernizácie od apríla minulého roka zatvorená. Keďže ju máme už prakticky dokončenú, tak sme sa rozhodli ju sprístupniť návštevníkom v skúšobnej prevádzke, počas ktorej je vstup do múzea zdarma," informovala TASR dokumentátorka múzejného oddelenia VHM vo Svidníku Martina Hospodárová.
      Ako dodala, zrekonštruované priestory múzea budú od dnešného dňa otvorené v skúšobnej prevádzke každý deň okrem pondelka medzi 9.00 a 17.00 h. Expozíciu chcú následne uviesť oficiálne do života na jeseň tohto roka. "Jej slávnostné otvorenie je naplánované na 3. októbra 2011 pri príležitosti 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie." poznamenala.
      Podľa Hospodárovej nesie zmodernizovaná expozícia názov Vojenské dejiny Slovenska v rokoch 1914 až 1945. Návštevník si tu môže pozrieť dvojnásobne väčšie množstvo exponátov na vystavených plochách ako v minulosti, novinkou je aj figurálne zobrazenie príslušníkov všetkých armád a ozbrojených zborov, ktoré sa viaže k obsahovému zameraniu múzejnej expozície.
      "Na 48 expozičných paneloch sú vystavené dobové fotografie, rôzne dokumenty a celková textová časť je spracovaná dvojjazyčne. Doplnkom je aj premietanie historických dokumentov, a to v troch častiach múzea," konkretizovala Hospodárová s tým, že vonkajšie priestory múzejného areálu ponúkajú návštevníkom zároveň ukážku ťažkej vojenskej techniky, a to tankov, lietadiel či obrnených transportérov.  
      Dnešnú návštevu múzea si zatiaľ nenechalo ujsť takmer 200 ľudí rôzneho veku. "Prichádzajú k nám prevažne domáci zo Slovenska. Mali sme tu však aj záujemcov o vojenskú históriu zo Španielska a Veľkej Británie," uzavrela Hospodárová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies