Expozícia vo Francúzskom inštitúte pozýva na objavy Paríža a odevov

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 14:20 • 2 min
Expozícia vo Francúzskom inštitúte pozýva na objavy Paríža a odevov

BRATISLAVA - Na objavovanie výtvarných diel umelkyne Joëlle Jolivetovej pozvala atašé pre vzdelávaciu a jazykovú spoluprácu Emmauelle Daillová v príhovore na vernisáži výstavy "V Paríži a inde s Joëlle Jolivetovou" v utorok (14. 3.) večer v galérii Francúzskeho inštitútu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Expozícia v bratislavskom sídle inštitútu predstavuje výber z diel umelkyne s dôrazom na ilustrácie z dvoch jej kníh: z dokumentárnej publikácie o odevoch všetkých krajín a všetkých období "ODEVY" (COSTUMES, 2013) a z knihy "V Paríži" (A PARIS, 2014).

 

"Dielo "V Paríži" prezentuje Paríž v čierno-bielej kombinácii. Vďaka viditeľným kontrastom sa francúzska umelkyňa pohráva s nahromadenými pamiatkami a ľuďmi, ktorí ich navštevujú a objavujú," vyzdvihla atašé Daillová. Esplanáda pri Beaubourgu (Národné centrum umenia a kultúry Georgea Pompidoua v Paríži, zjednodušene nazývané Beaubourg) aj priestor pred Katedrálou Matky Božej v Paríži sú preplnené ľuďmi. Dominantná priamočiara architektúra a množstvo ľudí vytvárajú protiklad k radostným činnostiam, akými sú fotografovanie, pozeranie sa, počúvanie či prechádzanie sa, dodala.

 

"Ďalšie diela nás pozývajú na iné cesty," pokračovala a spomenula napríklad cestu do Indie s "Tigrom z medu". Cestovanie v čase a naprieč kontinentmi ponúka príležitosť zoznámiť sa s pestrými odevmi, ktoré odrážajú ľudskú predstavivosť. Daillová v príhovore ospravedlnila umelkyňu, ktorá sa pre zdravotné dôvody nemohla osobne zúčastniť na vernisáži.

 

Joëlle Jolivetová (1965) sa venuje kresbe, maľbe a grafike. Po štúdiách na Vysokej škole aplikovaných umení v Paríži sa začala zaujímať o litografiu. Štúdium ju doviedlo k linorytu, v súčasnosti jej hlavnému vyjadrovaciemu prostriedku. Autorka žije a pracuje v Ivry-sur-Seine, predmestí Paríža. Viac o autorke na jej webe: www.joellejolivet.com.

 

Výstava je vo Francúzskom inštitúte sprístupnená v dňoch 14. - 28. marca. Ide o ďalšie podujatie v rámci Mesiaca frankofónie na Slovensku, ktorý trvá celý marec a pripravilo ho Veľvyslanectvo Francúzskej republiky v Bratislave, v spolupráci s ambasádami Belgicka, Bulharska, Kanady, Maďarska, Rumunska, Švajčiarska a súvisí s Medzinárodným dňom frankofónie, ktorý pripadá na 20. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies