Exposlanec Peter Ďuračka môže požiadať o vrátenie vodičáka

NETKY.SK • 31 Január 2014, 17:05 • 2 min
Exposlanec Peter Ďuračka môže požiadať o vrátenie vodičáka

BRATISLAVA - Bývalý poslanec parlamentu za už neexistujúcu SDK Peter Ď. bude môcť čoskoro opäť požiadať policajtov o vrátenie vodičského preukazu, bratislavský krajský súd mu dnes podmienečne odpustil zvyšok z pôvodného šesťročného zákazu viesť autá. Exposlanec sa pritom v minulosti zviditeľnil konfliktami s policajtmi na cestách.

slovakia

left justify in out

Do trestu v rozsudku, ktorý mu v roku 2008 napokon vymeral odvolací najvyšší súd, sa mu započítal okrem trestu za podvod aj pôvodný trest za útok na verejného činiteľa. Rozbehol sa totiž autom na policajta, ktorý musel uskočiť. Na otázku, či teraz jeho prípadné zastavenie policajtmi na ceste nebudú už sprevádzať žiadne incidenty, povedal: „Vždy budem postupovať v súlade so zákonom, tak ako doteraz.“ Napokon sa opýtal, kto nemá nezrovnalosti s policajtmi. „Veď sa pozrite, čo činia.“ 

Peter Ďuračka na základe rozsudku nedostane vodičský preukaz automaticky. Polícia hovorí, že najprv treba preskúmať, či v súčasnosti šoférovať môže. „Vo Vami spomínanom prípade bude táto osoba, ktorej bol uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá, povinná opätovne sa podrobiť preskúmaniu zdravotnej spôsobilosti, preskúmaniu psychickej spôsobilosti a preskúmaniu odbornej spôsobilosti v zmysle zákona číslo 8/2009 o cestnej premávke,“ uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. 

Peter Ďuračka najprv vlani v júni so žiadosťou o odpustenie zvyšku zákazu šoférovať na krajskom súde neuspel, ale v novembri zamietavý verdikt najvyšší súd zrušil. Ten vyslovil aj právny názor, že krajský súd pri zamietnutí nesprávne vychádzal len z okolností, ktoré sa zistili počas pôvodného trestného konania. Preto teraz krajský súd vyhovel žiadosti Petra Ďuračku a zvyšok zákazu činnosti mu odpustil so skúšobnou lehotou na 2,5 roka. Petrovi Ďuračkovi zo zákazu činnosti vypršali doteraz tri roky a sedem mesiacov. Zostávalo mu teda 29 mesiacov, skúšobná lehota nemohla byť kratšia. Prokurátor aj Peter Ďuračka sa vzdali práva na sťažnosť voči súdnemu rozhodnutiu, takže je právoplatné. 

Exposlanec je známy svojím vulgárnym výrokom, ktorým v minulosti počastoval policajtov v hlavnom meste počas riešenia nehody s taxikárom. V roku 2004 ho zas naháňala policajná hliadka, jeden policajt sa mu postavil do cesty. Keď sa potom snažil uhnúť autu exposlanca, zranil sa. Peter Ďuračka takýto opis odmietal a tvrdil, že auto šoférovala manželka, on jej len pomáhal zaparkovať do garáže. Krajský súd mu za to v máji 2007 vymeral tri roky väzenia. Krátko potom už v júni rovnakého roku mu súd trest zvýšil na osem rokov. Uznal ho totiž za vinného zo staršieho daňového podvodu (neoprávnené uplatnenie DPH) z roku 1996 a vymeral mu súhrnný trest. Súčasťou verdiktu bol aj zákaz šoférovania na šesť rokov. Najvyšší súd v novembri 2008 trest väzenia zmiernil na päť rokov, Peter Ďuračka dostal aj peňažný trest vyše 33-tisíc eur. V máji 2010 po odpykaní košický okresný súd rozhodol o jeho podmienečnom prepustení na slobodu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies