Exposlanci hrozia odchodom z KDH, ak sa zmenia stanovy

NETKY.SK • 20 September 2016, 15:14 • 2 min
Exposlanci hrozia odchodom z KDH, ak sa zmenia stanovy

BRATISLAVA - Exposlanci Národnej rady SR za KDH Martin Fronc a Monika Gibalová hrozia odchodom z KDH, ak sa na mimoriadnom sobotňajšom (24. 9.) sneme hnutia zmenia stranícke stanovy.

slovakia

left justify in out

Podľa nich totiž dôjde k likvidácii demokratických princípov a centralizácii rozhodovacích právomoci v rukách jednej osoby. Ku Gibalovej a Froncovi sa pridal aj niekdajší člen predsedníctva KDH Ladislav Štefanec.

 

"KDH vzniklo spontánne zdola a viac ako štvrťstoročie bolo budované na kresťanských a demokratických princípoch. Aj napriek občasným omylom, ktoré sprevádzajú každú ľudskú činnosť, tieto princípy určovali po celý čas jeho existencie politiku KDH," tvrdí trojica, ktorá sleduje súčasný vývoj v hnutí s veľkým znepokojením.

 

"Mimoriadny snem KDH je zvolaný s cieľom podstatne zmeniť stanovy hnutia. Navrhovaná zmena stanov nerešpektuje demokratické princípy a zveruje takmer všetky rozhodovacie právomoci do rúk predsedu hnutia," upozorňujú Gibalová, Fronc a Štefanec.

 

Podľa svojich slov sú si vedomí, že existovali a existujú aj politické strany založené na "vodcovskom" princípe. "Historická skúsenosť ukazuje, že takéto strany postupom času degenerujú v diktatúru. Likvidácia jedného zo základných pilierov KDH znamená kľúčovú zmenu jeho politiky. Aj keď symbol KDH zostane zachovaný, hnutie prestane byť nositeľom kresťansko–demokratického étosu v politike. Nie obal, nie názov, ale kresťansko–demokratický étos je podľa nášho presvedčenia to esenciálne, o čo sme sa počas nášho pôsobenia v politike snažili," dodali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies