Export zbraní z Česka vzrástol minulý rok na nový rekord

NETKY.SK • 30 Január 2017, 19:40 • 2 min
Export zbraní z Česka vzrástol minulý rok na nový rekord

PRAHA - Export zbraní a vojenského materiálu z Česka vzrástol v minulom roku o 20 až 30 % na rekordných 700-750 miliónov eur. Tento rok bude tempo rastu nižšie, zbrojárske firmy sú totiž na hranici svojich výrobných kapacít.

slovakia

left justify in out

Povedal to prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu ČR Jiří Hynek. Presné čísla o vývoze vojenského materiálu zverejní ministerstvo priemyslu a obchodu v polovici roka.

 

Mierne sa zvýšil podiel leteckej techniky na celkovom vývoze. Rastú aj dodávky technológií a polotovarov. Ďalší rast exportu produktov českého zbrojárskeho priemyslu v tomto roku pribrzdí nedostatok pracovníkov. "K rastu dôjde, ale nebude už taký rapídny. Výrobcovia sú na hranici svojich výrobných kapacít, väčšinou sa im nedarí zháňať nových ľudí," uviedol Hynek. Dopyt je podľa neho vysoký, ale českí výrobcovia ho nie sú schopní naplniť.

 

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka dosiahol v roku 2015 okolo 15 miliárd Kč (555,10 milióna eur). Najväčšia časť (približne 28 %) mierila do štátov Európskej únie, z krajín potom do Iraku, kam vyviezli Česi tovar za 1,64 miliardy Kč. Na druhom mieste boli USA (1,1 miliardy Kč).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies